Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eriksen Budapesten is ugyanazt a segítséget kaphatná

Alaposan felkészült egy egészségügyi vészhelyzetre a magyar Eb-rendezés, de a megyei bajnokságban is alapfelszerelés a defibrillátor.

Minden szükséges egészségügyi személyzet, eszköz és a játékosok egyedi állapotáról szóló háttérinformáció rendelkezésre állna, ha valamilyen balszerencse következtében életveszélybe kerülne egy játékos a budapesti Eb-mérkőzéseken – mondta a Forbes-nak Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtófőnöke. A magyar rendezés tehát hasonló színvonalú ellátást tudott volna biztosítani, ha olyan kritikus helyzet állt volna elő, mint amikor Christian Eriksen dán válogatott középpályás összeesett a Finnországgal vívott Eb-csoportmérkőzésen.

A profi szervezés még hatással lehet a magyar rendezésre:

A Times szerint Budapestre hozhatják az Eb-döntőt az angol koronavírus-helyzet miatt, ilyenkor pedig mindent mérlegel az UEFA.

Amikor Kjaer, a dánok csapatkapitánya segített Eriksen légutait szabaddá tenni, illetve arra kérte a csapatot, hogy állják el a kamerák és a nézők elől a kilátást bajban lévő társuk körül, ezek spontán megoldások voltak. Sipos Jenő szerint erre nincs kidolgozott európai protokoll, minden a játékosok lélekjelenlétén múlt. A játékosoknak nincs, de a játékvezetőknek van külön képzése, hogy baj esetén mit kell tegyenek a pályán – mondta Sipos.

Mi kell legyen a pályánál?

Az UEFA, illetve az MLSZ is rendelkezik arról, hogy bizonyos nézőszám, illetve a különböző ligák fokozatai szerint milyen eszközöknek és személyzetnek kell lennie egy labdarúgó mérkőzés idejére. Sipos tájékoztatása szerint egy Puskás Aréna méretű stadionban kötelező mentőautónak és egészségügyi személyzetnek a helyszínen tartózkodni – a nézők védelmében is, különösen válogatott mérkőzések esetén.

Az NB I-es magyar bajnoki mérkőzéseken is kötelező a mentő jelenléte az ahhoz tartozó személyzettel. Érdemi eltérés a megyei bajnokságokban van, ugyanis a sok helyszín a hétvégi fordulók során túl sok mentőt kötne le. Ezeken a mérkőzéseken – ahogy magasabb ligákban is – defibrillátort kell készenlétben tartani, illetve egy személyt, aki ki van képezve annak használatára.

Sipos tájékoztatója szerint a megyei MLSZ-szervezetek közvetítésével több száz defibrillátort osztottak szét a bajnokságban résztvevő egyesületeknek a 2020/2021-es szezonban.

Honnan tudják, ki a rizikós játékos?

Bár Eriksen esetében semmilyen előjele nem volt, hogy életveszélyes állapotba kerülhet, egy hasonló esetben fontos tisztában lenni a játékosnál korábban diagnosztizált rendellenességekkel, betegségekkel. Ez alapján az orvosi személyzet könnyebben megkülönböztethet egy epilepsziás rohamot a cukorbetegek rosszullététől.

Eriksent időközben kiengedték a kórházból. Fotó: Facebook // UEFA

A magyar válogatott folyamatos orvosi kontroll, illetve vizsgálatok mellett edz, tehát a csapat orvosainak pontos képe van a játékosokról. Hasonló háttértudással rendelkeznek az első- és másodosztályú klubok sportorvosai is, tehát baj esetén ott is hatékonyan tudnak segíteni a bajba került játékosnak.

A válogatott játékosokra az MLSZ egészségügyi biztosítást köt a nemzetközi mérkőzésekre, a bajnokságokban pedig a klubcsapatok tesznek haszonlóképp.

Ezen felül félévente kötelező a sportorvosi felülvizsgálat minden profi játékosnál, ahol terheléses vizsgálatok, EKG- és szívultrahang-vizsgálatok is lefolytathatók. Sportorvosi engedély nélkül nem léphet pályára játékos.

Pakolgatják az üvegeket a focisztárok – de az árfolyamokat nem mindig

Oszd meg!