Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A VIP vendégek miatt kerülhet Budapestre az Eb-döntő?

A szigorú brit beutazási szabályok miatt az Európa-bajnokságot szervező UEFA belengette, hogy London helyett Budapestnek adja az utolsó három meccset. A gond: a 2500 VIP vendég beutaztatása problémás lehet a brit szabályok miatt. 

Az eredetileg 12, végül 11 európai városba szétszórt Európa-bajnokság esetében nem ez lenne az első eset, hogy egy város bukja a rendezést. Dublin a járványhelyzet miatt nem vállalta be, hogy nézőket is beenged a meccsekre, már pedig az UEFA elvárta, hogy legalább negyedházzal menjenek a mérkőzések. Bilbao pedig ugyan megrendezte volna a meccseket, de a tartományi járványügyi szabályokat betartva, így nem tudott arra garanciát vállalni, hogy nézőket is beenged. A baszkok helyére végül Sevilla ugrott be. 

2500 emberen múlhat egy budapesti döntő?

A The Times most arról ír, hogy a karanténkötelezettséggel kapcsolatos brit szabályok megnehezítik, hogy az országba beléptesse az UEFA azt a 2500 VIP vendéget, akiket az elődöntőkre és a döntőre hívtak meg. A mérkőzéseket a félházas londoni Wembley-ben tartanák az eredeti tervek szerint, vagyis 45 ezer nézőt engednének a stadionba. 

A brit kormány a delta variáns terjedése miatt meghosszabbította a korlátozó intézkedések fenntartását, ami érinti a július 11-én záródó Eb utolsó három meccsét is. A külföldről érkező VIP vendégeknek így karanténba kellene vonulniuk. A brit lap szerint

London helyett ezért Budapest rendezheti meg az elődöntőket és a döntőt is. 

Hogy nem blöffről van szó, azt jelzi, hogy már a Bajnokok Ligája döntőjét sem vitték végül Londonba, mert a VIP vendégek soron kívüli beengedését nem vállalták, így Porto lett a befutó (a döntőt eleve Isztambulban rendezték volna, de ott elharapózott a járvány, mivel a döntőbe brit csapatok kerültek, adta magát, hogy a Wembley-ben játszanak, végül utazhattak Portugáliába). 

A magyar válogatott edz a Puskásban – a stadionban két teltházas csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz még az eredeti program szerint.

Anglia világbajnokságot rendezne, ezért is fontos ez a három meccs

A szigorú korlátozások miatt rengeteg brit nem tud külföldre menni nyaralni, így visszatetszést kelthet, hogy az Eb-re érkező VIP vendégekkel kivételeznek (ehhez törvényt kell módosítani). A kormány tagjai attól tartanak, ha nem enyhítik a szabályokat, akkor az UEFA tényleg Budapestre viheti a meccseket. 

Ez pedig már csak azért is fájna Boris Johnson miniszterelnöknek, mert elkötelezett támogatója annak, hogy Anglia 2030-ban futball világbajnokságot rendezzen.

Ha most fekete pontot szereznek az UEFA-nál, akkor könnyen lehet, hogy három meccsnél többet veszítenek. 

A budapesti Puskás Aréna az egyetlen, ahol eddig teltházas Eb-meccset rendeztek. A beutazási szabályok a torna végére ráadásul tovább enyhülnek Magyarországon, gyakorlatilag komoly korlátozás nélkül lehet majd be- és kiutazni. 

Reagált az MLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) diplomatikusan válaszolt a Reutersnak a sajtóhír kapcsán. Mint elmondták,

Budapest mindig készen áll arra, hogy rangos futballmérkőzést rendezzen, ugyanakkor most a hátralévő három meccsre konctrál a szövetség.

Szombaton a magyar válogatott játszik majd a Puskásban a világbajnok franciákkal (ezután utazunk Münchenbe a németekhez), majd az Európa-bajnok portugálok csapnak össze velük, végül egy nyolcaddöntőnek ad még helyet Budapest, amiről annyit már lehet tudni, hogy az egyik résztvevő a csoportjukból tegnap továbbjutó Hollandia lesz.

Oszd meg!