Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Asztrofizikai és űrtudományi centrumot alapított az ELTE

Asztrofizikai és űrtudományi centrumot alapított az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Kara (TTK), amely az asztrofizikai, csillagászati és űrtudományi kutatásokat hivatott összehangolni és koordinálni – írja az MTI.

Az űrcentrum igazgatója Frei Zsolt Prima- és Széchenyi-díjas asztrofizikus, tanácsának tagjai a Fizikai Intézet, a Kémiai Intézet és a Földrajz- és Földtudományi Intézet delegált professzorai. 

A cél az asztrofizikai, csillagászati és asztrokémiai kutatások hatékonyabb és eredményesebb megfigyelése.

Tagjai a kar különböző intézeteiben dolgozó főállású kutatók, legfontosabb támogatási forrásuk az asztro- és részecskefizikai kiválósági program.

Az ELTE Fizikai Intézetben működő anyagtudományi kiválósági program és az asztro- és részecskefizikai kiválósági program másik együttes sikerének nevezték a nagy nemzetközi kollaborációkban és a világ legjobb asztrofizikai és részecskefizikai programjaiban való magyar szereplést.

„A kiválósági programok által benne vagyunk a fizika tudományterületének nemzetközi vérkeringésében, így mesterszakos diákjainknak és doktoranduszainknak olyan külföldi obszervatóriumokban is végezhetnek méréseket, amely eddig csak az amerikai és nyugat-európai elitegyetemek diákjainak adatott meg” – mondta Frei Zsolt, az űrcentrum igazgatója.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen kidolgoz egy egyetemi űrtudományi kiegészítő képzést, amely 16 magyar egyetem közreműködésével valósul meg.

„Az űrtudomány számos tudományterülethez kapcsolódik, hiszen

az emberiség mindennapi életét mélységeiben befolyásolják az űralkalmazások.

Ezért fontos, hogy egy komplex egyetemi programot tudjunk elindítani, amely felöleli a természettudományoktól kezdve a társadalomtudományokat is. Az ELTE mint a képzés kiemelt partnere a természettudományos oktatásért lesz felelős” – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A képzésre tervek szerint 2022 tavaszán jelentkezhetnek az egyetemisták.

Frei Zsolt testvére Frei Tamás üzletember, író, a Cafe Frei lánc tulajdonosa. 2018. júliusában volt a Forbes címlapján.

Borítókép fotó: SpaceX, Frei Zsolt fotójának forrása: ELTE

Oszd meg!