Borítókép: Flickr
rövid hír

Indul a következő magyar űrhajós kiválasztása, feltéve, hogy most tényleg lesz belőle valami

Forbes
2021. augusztus 19. 3 perc olvasás

Hamarosan indulhat a következő magyar űrhajós kiválasztási folyamata – állítja a KKM. Pár éve már ígértek hasonlót, abból nem lett semmi.

Akár heteken belül lehet jelentkezni űrhajósjelöltnek, legalábbis a Népszava erről ír a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatása alapján. A lap azért kereste meg a tárcát, mert Szijjártó Péter azt ígérte: 45 évvel Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós 1980-as repülése után 45 évvel ismét lehet magyar az űrben. A minisztérium azt írta: „legkésőbb 2025-ig” juthat el egy honfitársunk a Nemzetközi Űrállomásra.

A lap emlékeztet: Szijjártó Péter már tavaly is bejelentette, hogy lesz magyar űrhajós, akkor orosz állami űrügynökséggel, Roszkoszmosszal való együttműködést és 2024-es dátumot emlegetett. 7-10 milliárd forintra becsülte akkor az összeget, amibe egy magyar űrhajós kerülne, amit „komolytalan összegnek” nevezett.

Ehhez képest tavaly augusztusában Népszava a Roszkoszmosztól értesült arról, hogy még kész szerződésszöveg sem volt az orosz-magyar űregyüttműködésről, csak egy tervezet, amelyet a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottsága készített el. A lap azt is írja: szakmai forrásaik szerint szinte lehetetlen a semmiből 2025-ig kiválasztani egy magyar és felkészíteni az űrutazásra. A Népszava felidézte: az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég űrhajósokat toborzott, május végéig lehetett jelentkezni. Az alanyokat azonban csak 2022 októberére választják ki ők 2023-ban kezdik meg alapképzésüket, mit 3-4 évet tesz ki. A kiválasztottak pedig 2026-27 körül kerülhetnek ki világűrbe.

A lap rá is kérdezett erre a minisztériumnál, ami közölte: „Amikor 2019-ben Szijjártó Péter miniszter úr először beszélt egy lehetséges magyar űrhajósról, még kizárólag Oroszország volt képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ám időközben az Egyesült Államok újra rendelkezik embereket szállító űrhajók indításának képességével.” A KKM leveléből kiderül az is, hogy Szijjártó úgy jelentette be a magyar űrhajós programot, hogy nincs aláírt szerződés az amerikaiakkal.

Az idei év egyik slágertémája az űrutazás, három milliárdos, az Amazon-alapító Jeff Bezos, és a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson is megfordult az űr peremén, a Tesla-vezér Elon Musk pedig óriási pénzt és energiát fektet űrcégébe, a SpaceX-be.

Borítókép: Flickr