Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk: Tartani kell a német Tesla-gyár építkezésének ütemét

A Gigafactory megnyitását már többször el kellett halasztani, de úgy tűnik, Musk megelégelte ezt, és ragaszkodna a 2021 végére kitűzött átadáshoz. Kérdés, hogy mire megy az akaratával.

A Tesla vezérigazgatójának álláspontját a gyár helyszínét adó Brandenburg tartomány minisztere, Jörg Steinbach erősítette meg, aki személyesen egyeztetett Muskkal még szerdán. A politikus a Reuters kérdésére elmondta, hogy a vállalat hajlandó javítani a kommunikációján, és jobban bevonná a projektbe a helyi polgárokat is.

Mi az a Gigafactory?

Elon Musk 2019-ben jelentette be, hogy a berlini-brandenburgi nemzetközi repülőtér közelében építik fel első európai, a sanghaji gyár után a második  USA-n kívüli üzemüket. A hétmilliárd dolláros beruházásból megvalósuló helyszínen akkumulátorokat, meghajtási rendszereket gyártanak, és elektromos autókat szerelnek össze.

Musk Németországban – Év végén startol az első európai Tesla gyár

Miért csúszik az átadás állandóan?

A Tesla 2021 áprilisában jelentette be, hogy csúszik az első európai gigaüzem átadása, és az eredetileg július 1-jére tervezett megnyitót végül 2021 végén tartják.

Az Automobilwoche korábbi cikke szerint maga Elon Musk adott hat hónap haladékot a Gigafactory befejezésére, ahol csak az év végén indulhat el a termelés.

A Tesla a késést elsősorban azzal indokolta, hogy egy különálló akkumulátorgyárat is épít az üzem mellett, ami pedig több hónapos csúszást okoz.

A cégnek az európai bürokráciával is küzdenie kell, az engedélyezési eljárások is elhúzódtak.

Furcsa tárolókat találtak a Tesla építkezésén, büntetést kaphat Musk

A telepen, ahol elektromos autókat és akkumulátorokat is gyártanak majd, a környezeti aggályok miatt a lakosság ellenállásával is szembesültek már, és nem tett jót nekik az sem, hogy korábban furcsa tárolókat találtak az építkezésen.

A brandenburgi környezetvédelmi ügynökség egyébként még nem adta meg a végső jóváhagyást, vagyis nem zárható ki a további késedelem. Elképzelhető, hogy Musk akarata ellenére csak 2022-ben vághatja át a szalagot.

Kiemelt kép: Daniel Oberhaus / Wikimedia

Oszd meg!