Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk idomul a kínai elvárásokhoz, ma is dicsérte az ország iparát

Több befektetést emleget Elon Musk Kína kapcsán. Nem valószínű, hogy a következő gigagyár is oda települne, de beszédes, mennyire igyekszik Musk jó kapcsolatot tartani Pekinggel.

Még több befektetési tol a Tesla Kínába, ezt ma Elon Musk is megerősítette. Nincsenek részletek arról, hogy pontosan mik a befektetések, de korábban már a Tesla is közölte, hogy folytatni kívánja távol-keleti terjeszkedését.

Musk ezt egy előre felvett, kérdezz-felelek típusú, beszélgetős konferencián mondta, amit a kibertér felügyeletéért felelős állami hivatal (Cyberspace Administration of China, CAC) tartott.

És ez már a hónapban a második alkalom, amikor Musk nagyon megdicséri Kínát. Két hete arról értekezett, hogy a kínai autógyárak a legversenyképesebbek a világon.

„Őszintén: azt látom, hogy Kína rengeteg erőforrást áldoz arra, hogy a legtöbb iparágban meghonosítsa a legújabb’ digitális újításokat, köztük az autógyártásban is.”

Baja van Pekingnek a Teslával

Musk a CNBC szerint épp azon van, hogy javítsa cége megítélését a Kínában, amire a vállalatnak igen nagy szüksége lenne. A hatóságok kikezdték a Teslát, több vizsgálatot is kapott a nyakába, főleg fogyasztói és biztonsági panaszok miatt indult szigorú vizsgálat. A Reuters információi szerint ezért a Tesla most nagy erőkkel próbálja feljavítani kormányzati kapcsolatait, a hatósági hátráltatások ugyanis komolyan veszélyeztetik teljesítményét az Egyesült Államok utáni második legfontosabb piacán.

A kapcsolatok javítására már csak azért is szükség lehet, mert Kína éppen szigorúbb kontrollra törekszik a nagy és befolyásos magáncégek fölött, különösen a technológiai szektorban.

Ez mindenképpen fordulatot jelent a Tesla kormányzati stratégiájában, korábban ugyanis a cég nem vett részt olyan, zárt ajtó mögötti tárgyalásokon, amelyeken néhány erős konkurense, a Toyota vagy a General Motors igen.

A cég azonban alkalmazkodott is a helyi elvárásokhoz. Helyi, kínai adatközpontot állított fel az országban, hogy minden adatot, ami ott keletkezik, belföldön tudjanak gyűjteni, feldolgozni és értelmezni. Csak egész kivételes esetekben van olyan, hogy egy Kínában keletkezett adatot külföldre küldenek.

Látványos videó a Giga Shanghai-ról. Forrás: Jason Young // Youtube

Hol lesz a következő gigafactory?

Kell is a kínai piac a Teslának. Ugyan júliusban nem várt módon beestek a kínai eladások, de augusztusban már szép számokot hozott a cég. 44 264 autót gyártottak a sanghaji gyárban, ebből majdnem 33 ezret exportra.

Mindez azért érdekes, mert a 200 milliárd dolláros vagyonával a világ második leggazdagabb üzletembere, Elon Musk még nem jelölte ki, hogy hol épül meg a következő Tesla Gigafactory. Már van Nevadában és Sanghajban, a berlini gyakorlatilag készen van, a texasit pedig még az idén átadják. Azonban szó van már a következő gyár helyszínéről, gyakran merül fel Oroszország, de Musk ezt eddig mindig tagadta.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a következő is Kínában épülne, mégis érdekes, hogy több befektetést emleget az országban. Mindenesetre világszerte több ország is verseng Musk kegyeiért, hogy oda telepítse a következő gyárat.

Borítókép: Duncan Hull / Wikimedia

Oszd meg!