Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Elon Musk: Maga egy rossz ember, de én vicces vagyok

Nagyot alakított Elon Musk a Solarcity felvásárlása miatti bírósági tárgyaláson. Elismerte: azért kell viccesnek lennie, hogy az emberek beszéljenek róla, de alapvetően utál a Tesla vezére lenni, legszívesebben a tervezőasztal mellett állna. A tudósítások szerint alapvetően poénként fogta fel a tárgyalást, pedig 2,5 milliárd dollárt veszíthet.

Bíróság elé állt Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére a Solarcity felvásárlása miatt. A Tesla 2016-ban 2,6 milliárd dollárért vette meg az amúgy Musk unokatestvérei, Peter and Lyndon Rive által alapított Solarcityt. A részvényesek viszont beperelték a Tesla igazgatótanácsát, szerintük az akvizícióval a Musk-család járt jól a vállalat helyett, az ügylet a rokoni kapcsolatok miatt tele volt összeférhetetlenséggel, valamint szerintük az igazgatóság nem hozta nyilvánosságra a felvásárlás összes részletét – írja az Independent.

Az igazgatóság minden tagja peren kívül egyezett meg a részvényesekkel, kivéve Musk, ő vállalta a pert.

Magyar idő szerint tegnap éjjel állt bíróság elé és hozta a formáját, a tárgyalás a híradások szerint inkább egy egyszemélyes show-val volt egyenértékű.

Az üzletember, a világ jelenlegi második leggazdagabb embere ugyanis látványosan akadt össze a részvényeseket képviselő ügyvéddel, Randall Baronnal, majd teátrális okfejtésbe kezdett saját szerepéről

Baron azt akarta megállapítani, hogy Musk egyszemélyben, külső beavatkozás nélkül irányítja a Teslát figyelmen kívül hagyja a részvényesek érdekeit, a rossz üzleti döntések miatt pedig személyes felelősséggel tartozik. Ehhez még egy videófelvételt is mellékelt, amiben a Tesla-vezér azt mondja: szereti maga irányítani a cégeit, mert senki nem szól bele az üzletbe. Idézte, hogy Musk a Tesla technokirályának hívja magát, az amerikai tőzsdefelügyeletnek, a SEC-nek küldött beadványban pedig „master of coinnak” nevezte magát, utalva a Trónok Harca világára.

A milliárdos üzletember ezután credónak is tekinthető okfejtésbe kezdett:

„Szerintem vicces vagyok. Ha viccesek vagyunk, az emberek foglalkoznak velünk, sztorikat írnak rólunk, a vállalat pedig spórol a reklámokon.”

Musk a bíróságon is imád szerepelni. Forrás: Twitter

Hangsúlyozta, hogy nem akar a főnöke lenni semminek, szívesebben ül a tervezőasztal mellett, mint az igazgatói székben. Baronnak meg teátrálisan azt mondta:

„Maga egy rossz ember” (angolul: „bad human being”). Tisztelem a bíróságot, de magát nem”.

Persze a felvásárlásról is szót ejtett: nyilván semmi haszna nem származott a felvásárlásból, mivel mindkét vállalatnak részvényese, a vállalat pénzügyi eredményei pedig csak átmenetileg estek vissza. Bevallotta, hogy a Tesla erőforrásait a Model 3 gyártására fordította. „Olyan komoly erőfeszítéseket tetütnk a Tesla 3 megmentésébe, hogy még a vállalat ügyvédeit is bevontuk a munkába” – nevetett Musk a vallomásakor.

A per később folytatódik, Musk pedig vegyes érzelmekkel várhatja a második kört. Ha pert veszít, akár 2,5 milliárd dollárt is fizethet a részvényeseknek. A Forbes szerint Musk vagyona 168 milliárd dollár, így elvileg nem okozhat neki gondot, de a többi milliárdoshoz hasonlóan Musk vagyona is részvényekben és befektetési eszközökben van,

jó adag Tesla-részvénytől, esetleg Bitcointól kellene megválnia, ha elveszti az eljárást.

Borítókép: Elon Musk // Twitter


Oszd meg!