Fotó: Interkatív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash
Üzlet

Elég nehéz lekerülni a halálozási lista éléről, hiába javulunk

Ács Gábor
2021. május 09. 4 perc olvasás

Az előző hetihez hasonló gyors ütemben folytatódott a járvány harmadik hullámának visszaszorulása Magyarországon, végre a halálozási adat is hasonló ütemben javul, mint az új fertőzésekről szóló. Heti járványügyi összefoglaló.  

Semmi jele annak, hogy akár a terasznyitás, akár az az iskolák alsó tagozatainak visszatérése a jelenléti oktatáshoz törést okozna a tisztulásban. A magyar járványgörbe lekonyulása a jóval enyhébb korlátozások mellett is majdnem pontosan olyan, mint amit több más, a brit mutáns által megütött országban is hetekkel-hónapokkal korábban láthattunk az Egyesült Királyságtól Portugálián át Csehországig.

Uniós szinten is folytatódott a járvány visszaszorulása, a csökkenés üteme is nőtt. Ebben már az átoltottság növekedése is szerepet játszhat.

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) járványtérképén is látványos változásokat lehet látni. Gyorsan mennek össze a sötétvörös területek, Magyarország is teljes egészében kikerült a legfertőzöttebb övezetből. Szlovákia, amely két hónapja még sötétvörös volt, most már a sárgába is át tudott lépni a vörösből. A görög szigetvilág is újra kisárgult, ami a turistákért folytatott versenyben nagy előny lehet nekik például Ciprussal összevetve, amely ma is a legfertőzöttebb állam Európában. 

Ciprus mögött a legfertőzöttebb országok listáján (az elmúlt két hét lakosságarányos új fertőzött száma alapján) egyébként Svédország, Horvátország és Hollandia következik, a három legtisztább állam pedig  Izland, Finnország és Portugália.

Vajon hogyan lesz meg az ötmillió beoltott?

Ami a lakosságarányos halálozási adatot illeti, Magyarország még mindig az élen áll, Bulgária és Lengyelország előtt. Az elmúlt két hétben a legkisebb lakosságarányos halálozást ugyanazokból az országokból jelentették, ahonnan a legkevesebb fertőzöttet, közülük Izlandon hosszú hetek óta nem halt meg senki covidban. Svédország azért érdekes, mert a nagyon magas fertőzöttség mellé tartósan igen alacsony halálozási adat társul. 

Az előző néhány hétre vonatkozó magyar halálozási adat tehát a gyors csökkenés ellenére is még mindig a legrosszabb Európában, jórészt már azért, mert máshol is egyre kisebb számokat jelentenek. Most először mondható el viszont az, hogy a héten a halálozások száma hasonló ütemben csökkent, mint az új fertőzötteké (34, illetve 32 százalék). Vasárnap végre újra kétszámjegyű halálozási adatot jelentettek (98 áldozat), a következő napokban ez várhatóan általánossá válik és a trend tovább javul.  

Rengeteg kínai vakcina jött – már ha kell valakinek

Továbbra is két fontos bizonytalansági tényező merül a járvány lefutásával kapcsolatban. Az egyik, hogy a védettek számára május elején életbe lépett enyhítések bekavarnak-e a gyorsan javuló trendbe. Erre heteken belül választ kapunk. A másik, hogy sikerül-e növelni az oltakozási hajlandóságot. 

A héten az orosz vakcina is bekerült a foglalási rendszerbe, de hegyekben áll, nincs rá elég jelentkező.

Csakúgy, mint a kínaira és az Astrára. A következő hetekben annyi Pfizer érkezik, hogy várhatóan az arra várók is be tudják oltatni magukat, de nem látni, hogy utána a milliószám érkező oltásokat be tudja-e adni az állam. Ha csak az ország fele lesz beoltva, az könnyen hozhat újabb fellángolásokat a járványban.

Borítókép: Interkatív térkép a koronavírus-járvány terjedéséről. Fotó: Martin Sanchez // Unsplash