Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rengeteg kínai vakcina jött – már ha kell valakinek

Már 3,3 millió adag vakcinált kaptunk Kínából, még 1,7 millió van hátra. Így elméletileg be tudjuk oltani a hőn áhított ötmillió embert, ami a következő mérföldkő lenne, de úgy tűnik, egyre nehezebb felfelé tolni a regisztráltak számát.  

Hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett az országba, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be a hírt. Ezzel már 3,3 millió adag vakcinát szállítottak Kínából, a megkötött szerződés szerint még 1,7 millió adag van hátra. A tárcavezető szerint mindez „lehetővé teszi, hogy a következő mérföldkő, az ötmillió beoltott felé” tegyünk még egy nagy lépést.

Az Egészségügyi világszervezet, a WHO épp pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását. Ugyanakkor közzétették a jelentésüket is, ami már kevésbé megnyugtató. A 16 oldalas prezentációt laikusként viszonylag nehéz értelmezni. Ebben Dobson Szabolcs gyógyszerész segít, aki a Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó című Facebook-csoportjában folyamatosan figyeli és magyarázza a nemzetközi orvosi és oltással kapcsolatos híreket.

Nem megnyugtató

Ő úgy értelmezte a közreadott táblázatokat és megállapításokat, hogy azok az idősebb korosztály esetében nem minden szempontból megnyugtatóak, de legalábbis továbbra sincs elég információnk a Sinopharm vakcináról. A vakcina hatékony lehet a 60 év alattiak körében, de egyáltalán nem biztos, hogy alacsony lenne a súlyos mellékhatások kockázata. A 60 év felettiek esetében ezek a kockázatok még magasabbak.

A Telex anyaga emlékezetet, hogy több országban, így Szerbiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kínában is találtak olyan betegeket, akikben nem termelődött elég antianyag a Sinopharm oltása után, így kellhet egy harmadik adag is. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is nyilatkozott az ügyben, ő azt mondta, hogy

Magyarországon még nem találtak olyan betegeket, akinél nem lenne az oltás után elég antianyag, így itthon még nem merült fel, hogy bárkinek kellene harmadik oltás.

A kormány tagjai és a miniszterelnök is folyamatosan azt kommunikálja, hogy ötmillió beoltottnál jön a következő mérföldkő, de nagy kérdés, mikor érjük el. Már a kormány sem olyan optimista, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter e hét második felében azt mondta, hogy május végére lehet meg a szám.

Nem találta elég meggyőzőnek a Sinopharmot az időseknél a WHO

Ez bő egy héttel későbbi időpont, mint amiről egy héttel korábban szó volt.

No vakcina, no party!

Mi is írtunk róla múlt heti járványinfónkban, hogy lassul a regisztráltak számának növekedése. A Sinopharm és Astrazeneca vakcinákat már nem igazán kérik az emberek. Maradt még néhány százezer ember, akik kivárják a Pfizert vagy a Modernát, hamarosan beoltják a 16-18 éveseket is, de ötmillió alatt van a regisztráltak száma.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt üzente a 16-18 éves korosztálynak, hogy: „ne feledjétek: no vakcina, no party!” Tegnapig kérték a fiatalokat, hogy regisztráljanak. Ehhez képest a 444 több olvasója is jelezte, hogy hiába próbálta, nem tudta oltásra regisztrálni 16 és 18 év közötti gyermekét a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Komoly kihívásnak tűnik rávenni az oltakozásra azt a további nagyjából kétmillió embert, akikre szükség lenne az áhított nyájimmunitás mielőbbi eléréséhez.

Vajon hogyan lesz meg az ötmillió beoltott?

A hivatalos kormányzati tájékoztató oldal mindennap pontos adatokkal jelentkezik az elhunytak és a beoltottak számáról is, a regisztráltak számáról azonban csak hozzávetőleges számaink vannak, és azt sem teszik közzé mindig. A legfrissebb tájékoztató szerint már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. A szám viszont egyrészt nagyon lassan nő, másrészt nem részletezi, hogy melyik oltásra regisztráltak.

Az online időpontfoglalóban Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat lehet jelenleg foglalni. Az oltások hazai megítéléséről viszont sokat mesélnek azok a felvételek, hogy

mekkora sorok kígyóztak a kórházak előtt a kormányfő bejelentésére: lehet Pfizerrel is oltakozni.

Borítókép: Az első Sinopharm szállítmány megérkezése Ferihegyre (2021 februárjában). Fotó: koronavírus.gov.hu

Oszd meg!