Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eddig az új lakások voltak a kapósabbak, most ez változik

A felújított lakásokat Budapesten 30 százalékkal kínálják drágábban, mint a felújítandókat. A megyeszékhelyen 42 százalék a differencia. Az utóbbi években a vásárlók mégis inkább kifizették a többletet ahelyett, hogy végigvittek volna egy ilyen beruházást. Ezen változtathat az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program.

A lakásfelújítási program 2021 januárjában indul, a legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelők kérhetik a felújításra költött összeg felét, maximum 3 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként. Bár a program részletszabályozás még nem jelent meg, az ingatlan.com elemzése szerint az eladó lakások iránti keresletet is fokozhatja és a lakásállomány minőségének javulását eredményezheti.

Árak

A fővárosi felújítandó lakások átlagos négyzetméterára novemberben 621 ezer forint volt, míg a normál vagy állapotú lakások 681 ezer, a felújítottkanál 810 ezer forintot tett ki. Vagyis utóbbiak Budapesten a felújítottaknál 10, illetve 30 százalékkal drágábbak a kínálati piacon.

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál a négyzetméterárak középértéke 299 ezer forintot tett ki, szemben a felújítottakra jellemző 426 ezer forintos árral, utóbbiakat tehát másfélszer többre értékelik az eladók, mint a korszerűsítésre váró ingatlanokat.

Idén november közepén országszerte több mint 25 ezer felújítandó lakást hirdettek eladásra a tulajdonosok. A használt lakások és házak 22 százalékát felújítandó ingatlanként hirdették meg, 39 százalékukról úgy nyilatkoztak, hogy azok állapota felújított vagy újszerű.

Az ingatlankínálat legnagyobb részét Budapesten teszik ki a felújított lakások és házak (44 százalék). Felújítandó eladó ingatlanok a legnagyobb arányban a Pest megyén kívüli kisebb városokban és községekben találhatók (31 százalék).

2020 augusztusa és szeptembere között az összes érdeklődés 22 százaléka érkezett eladó felújítandó ingatlanra, a felújított és újszerűek iránti kereslet az összes érdeklődés majdnem harmadát fedte le. A felújított vagy újszerű eladó ingatlanokra legnagyobb arányban Budapesten volt kereslet, ahol az összes érdeklődés 39 százaléka a legjobb állapotú lakásokra vagy házakra érkezett. A fővárost ebben a sorban Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye követi 33, illetve 32 százalékkal.

Borítókép: Nuno Alberto // Unsplash

Oszd meg!