Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

10-18 százalékot lehet alkudni a lakásárakból

Az elmúlt öt év legerősebb vevői aktivitása jellemezte az októberi ingatlanpiacot.

A vevői pozíciók tovább erősödtek, Budapesten már a Duna mindkét oldalán 10 százalék körüli árcsökkentést tudtak elérni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján derült ki a Duna House elemzéséből, amit az MTI közölt. A belvárosban még ennél is magasabb, 18 százalékos különbség tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási ár között.

Októberre 12 200 adásvételt becsült a Duna House, ami azonban még így is 4-7 százalékkal marad el a az elmúlt évek adataitól. Szerintük az erősebb érdeklődés biztató jel az ingatlanpiacon, hiszen ez a tendencia a következő három-négy hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

Tavaly ilyenkor két-három hónap volt az átlagos értékesítési idő, ehhez képest idén októberben ez jelentősen nőtt.

Az ország egész területén száz nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő.

A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet eladni, míg a legtöbb idővel a pesti és főleg a belvárosi téglalakások tekintetében érdemes számolni. Utóbbiaknál már öt hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére átlagosan az adatok alapján.

A vevők többsége továbbra is a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat keresi, az arányuk 66 és 74 százalék közé esett idén októberben. Nyugat-Magyarországon nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és lakható ingatlanokra, mint az ország többi részén.

A kormányzati bejelentések, például a családi otthonteremtési kedvezmény mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség már középtávon pozitív hatással lesznek az ingatlan- és hitelpiacra a Duna House szerint, igaz, a jövőre életbe lépő változások a vevők jó részét nem fogja kedvezőbb helyzetbe hozni, ezért nekik érdemes lenne még idén zárniuk az ingatlanvásárlást írták. Az eddig becsült közel 110 ezer tranzakció 15 százalékkal kevesebb a tavalyi év első tíz hónapjához képest.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!