Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beszáll az állam a lakásfelújításba

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig.

Az új intézkedést Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter  jelentette be.

Az otthonfelújítási program 2021 január 1-től lép életbe, és nem lesz feltétele a CSOK-igénylés.

Mivel az 5 százalékos lakásáfa is január 1-től lesz hatályos, így az új és a használt lakások is részesülhetnek a támogatásból. 

A Portfolio véleménye szerint a kedvezmény bevezetésével kapcsolatban még sok a kérdés: például hogy a meglévő gyermekes családok is igénybe vehetik-e vagy csak az újat vállalók. Az intézkedésnek keresletélénkítő hatása is lehet, ami még feljebb húzza majd a szakipari munkák árát. 

Novák Katalin október elsejétől látja el a családokért felelős tárca nélküli miniszteri feladatait. A kinevezéssel a kormány minden bizonnyal szintet lépne a további támogatási formák bevezetésében. 2019 februárjában, az első családvédelmi akciótervben bejelentették

  • A fiatal házasok babaváró támogatását
  • A nagyszülői gyedet
  • Bővítették a CSOK igénybevételi lehetőségeit és a bölcsődei ellátást
  • Csökkentették a nagycsaládosok jelzáloghitelét

Az első otthonteremtési programban helyet kapott a CSOK kistelepülésekre kiterjesztett verziója és a rozsdaövezetek védelme is.

Novák Katalin bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy miniszterként minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készül, és egy második családi akcióterv is várható. 

Borítókép: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!