Dzsudzsák Balázs / Fotó: Illyés Tibor, MTI
rövid hír

Közeledik a visszavonulás – meglepő bizniszbe szállt be Dzsudzsák

Unyatyinszki György
2021. június 25. 3 perc olvasás

Új vállalkozásába a tudástőkét a társtulajdonos Végh Sándor hőlégballonos bajnok hozhatja.

Vélhetően a sportpályafutása utáni évekre gondolva már negyedik üzletébe vágott bele Dzsudzsák Balázs korábbi válogatott labdarúgó, a Debreceni VSC csapatkapitánya. Az mfor.hu szúrta ki, hogy februárban Dzsudzsák kisebbségi tulajdonosként szállt be az Első Magyar Léghajógyár Kft. létrehozásába.

A cég jegyzett tőkéje 3 millió forint, egyetlen tevékenységi köre: légi, űrjármű gyártása.

A kft.-t nem sokkal korábban, 2020 októberében alapították, ám a tulajdonosi szerkezet azóta többször is változott. A többségi tulajdonos a fémfelület-kezeléssel foglalkozó debreceni RTS Vízvágó Kft., aminek tulajdonosa Végh Sándor hatszoros magyar bajnok, illetve Európa-bajnoki ezüstérmes hőlégballonozó. A technikai sportban öt nagyobb nemzetközi versenyt is megnyert, illetve 15 éve rendszeresen szervez versenyeket Debrecenbe – írta róla korábban a dehir.hu.

Meglehetősen ambiciózus terveket villantott meg a másik kisebbségi tulajdonos, az izraeli Atlas LTA Advanced Technology. A cég a Facebook-oldalán már a Duna felett repülő turisztikai léghajójáratokról ábrándozik. Az izraeli székhelyű vállalkozás egy éve még nagyban a tervezési szakaszban járt, négy hónapja viszont már funkcionáló, tesztrepülést végrehajtó léghajóról is közzétett felvételeket.

Fentről kellemes, lentről szokatlan városkép lenne (Forrás: Atlas LTA)

Visszavonulás előtti jövőtervezés

Dzsudzsák a közelmúltban egyre több vállalkozásba száll be: 2017-ben maga alapította a sporteszközöket forgalmazó DB7.hu Kft.-t, 2019-ben pedig társalapítója lett az egészségügyi magánszolgáltató Rába Medical Center Kft.-nek. Utóbbira építve pedig ugyanabban az évben létrehozták a Rába Medical Invest vagyonkezelőt is.

A labdarúgó nem csak befekteti vagyonát, sosem titkolta, hogy légiósként szerzett fizetése révén milyen luxusban él, gyakran láthatták sportkocsikkal is.

Hullócsillag

A Forbes magazin sokáig a legértékesebb magyar labdarúgónak tartotta, egészen az elmúlt labdarúgó szezonig ő tartotta a magyar átigazolási rekordot is. Korábban az Anzsi Mahacskala csapatából 19 millió euróért igazolt a Dinamo Moszkvához, de rekordját megdöntötte a Forbes magazin júliusi címlapján is szereplő Szoboszlai Dominik, akiért 20 millió eurót fizetett az RB Leipzig, az RB Salzburgnak.

Dzsudzsák az elmúlt években már kevésbé sportteljesítményével érdemelt helyet a listánkon, 2020-ban Hosszú Katinka után ő szerepelt a legtöbbet a hírekben a nem sporttematikájú médiában.

Fotó: Illyés Tibor (MTI)