Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Katinka, Milák, Gulácsi – a legértékesebb magyar sportolók listája 2020-ban

Továbbra sem tudja senki letaszítani Hosszú Katinkát a Forbes-lista éléről, ahol az úszók és a focisták dominálnak jelenleg.

Illusztráció: Bethlen Júlia/Forbes legértékesebb sportolók listája, 2020. Eredeti fotó: Orbital Strangers/Forbes archív

Hatodik éve végez első helyen a Forbes legértékesebb sportolók listáján Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő. Rég volt ilyen, de a második helyen is úszó végzett: Milák Kristóf a legendás olimpiai bajnok Michael Phelps csúcsának megdöntésével valósággal berobbant a nemzetközi köztudatba a tavalyi vb-n.

Soha nem volt még Forbes-listán ilyen előkelő helyen focista: Gulácsi Péter harmadik helye nem meglepetés, hiszen évtizedek óta nem került olyan közel magyar focista a klubfoci csúcsát jelentő BEK/BL végjátékához, mint ő. Az RB Leipzig kapusa több egyéni díj mellett ismét bromzérmes lett a Bundesligában, és csapatával ott van Európa nyolc legjobbja között (csapattársa, a honosított Willi Orbán először szerepel listánkon, a csapatkapitány egy sérülés miatt sokat hagyott ki, de a világjárvány miatt későbbre tolt BL-végjátékra így pont felépült).

Pénztermelő képesség: ziccer, ami gólra vár

A Forbes először 2015-ben állította össze a legértékesebb magyar sportolók listáját.

A hatodik évben a Deloitte segítségével felfrissített módszertannal mértük meg a magyar sportolók pénztermelő képességét.

A mostani kutatásban a közösségimédia-aktivitás nagyobb szerepet kapott, mint korábban. Nemcsak „kilóra” mértük meg a sportolók teljesítményét, hanem annak „minőségét” is próbáltuk felmérni, vizsgáltuk mennyire képesek aktivizálni a követőtáborukat és hogy az általuk vagy róluk gyártott tartalmaknak milyen a megítélése, mekkora közönséghez jutnak el üzeneteik.

Akkor ez most egy kereseti lista? Nem, nem az.

Noha az amerikai anyalapunk ilyen összeállítást közöl, Magyarországon több módszertani próbléma miatt sem tudnánk a szakmai standardjainknak megfelelő összesítést készíteni. A legnagyobb gond, hogy kevés a publikus és/vagy ellenőrizhető adat, a piacméret miatt pedig az adott sportágak háttéremberei sem nyilatkoznak szívesen. A Forbes által mért pénztermelőképesség ugyanakkor jól mutatja, melyik sportoló mennyire képes kihasználni a sportsikerek hozta népszerűséget.

A listán elfoglalt helyezés a sportolók eredményei mellett tehát a pénztermelési képességüket mutatja meg, ki mennyire építi jól a márkáját, és mennyire képes kihasználni az abban rejlő üzleti lehetőségeket.

Hosszú Katinka edzés közben. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

Egy sportolónak több csatornáról is lehet bevétele: fizetést kap a klubjától (itt persze nem mindegy, hogy melyik sportágról van szó, a foci sokkal több embert mozgat meg, mint a kajak-kenu, több pénzt is képes termelni) vagy szponzorszerződéseket köt (illetve Magyarországon még komoly jövedelemforrás az állam által adott juttatás vagy jutalom, életjáradék az Eb, vb- illetve az olimpiai szereplések után).

A szponzori együttműködésekben egyre nagyobb szerepet kap a közösségi média, nem mindegy, ki és hogyan használja és nemcsak a személyes márkaépítés miatt. A hirdetők már arra is kíváncsiak, egy-egy poszt mennyire mozgatja meg a követőtábort, mennyire élő a kapcsolat a sportoló és követői között. Az ilyen típusú együttműködések is gyerekcipőben járnak még, a piac épül, egyre több lesz a piaci benchmark.

A teljes lista online, érdekes kimutatások pedig a júliusi magazinban találhatóak.

Érdekességek a 2020-as legértékesebb sportolók listájával kapcsolatban

 • 2015, vagyis az első listánk összeállítása óta mindig szerepelt női kézilabdázó a 25-ös élbolyban, idén először nem.
 • 2015-2016-ban is két-két úszó állt az élen, mint most (a Hosszú-Gyurta majd a Hosszú-Cseh páros).
 • Két év után a top 10-ből kiestek a teniszezők, ebben szerepe lehet a tenisz szövetség körüli botrányoknak is, amiben a játékosok nem érintettek ugyan, de megítélésükre így is hatással volt.
 • Soha ilyen kevés sportág nem képviseltette magát még a listán, összesen 10 (tavaly 11 volt).
 • Soha ilyen előkelő helyen nem szerepelt még focista. 2016-ban, az Eb-részvétel évében Dzsudzsák 5. helye volt eddig a legjobb. Gulácsi dobogós helye egyértelműen annak köszönhető, hogy a sportág legtöbb pénzt megmozgató versenysorozatában csapata alapembereként jutott a legjobb 8 közé a Leipzig, magyar futballista klubszinten rég járt ilyen magasságban.
 • A sportolók értékeléséhez felkértük a legnagyobb, a sportszponzorációban aktív hirdetőket. Érdekes volt, hogy a focisták mezőnyéből magasan felülpontozták Szoboszlai Dominikot – még az egyik legerősebb bajnokságnak tartott német Bundesligában szereplő focistákra sem adtak olyan magas pontszámot, mint a friss osztrák bajnok középpályásra (mikor pontoztak, még nem lehetett tudni, hogy a Salzburg bajnok lesz).
 • A klubok szerinti megoszlást itt lehet látni (a teniszezőket kivéve mindenki valamilyen klub kötelékében dolgozik):

A frissített módszertanban számos mutatót vizsgáltunk, ezeket három nagy kategóriába lehet besorolni: sporteredmény, hírteljesítmény és hirdetői értékelések. Nézzük, a top 5 helyezetteket ezen fő kategóriák szerint!

Sporteredmény

 1. Hosszú Katinka
 2. Gulácsi Péter
 3. Willi Orbán
 4. Milák Kristóf
 5. Szoboszlai Dominik

Az eredmény alakulásában szerepe lehet a frissített módszertannak is, a foci ugyanis a legmagasabb sportági szorzóval bír, tekintve hogy ez a legnagyobb gazdasági erejű sportág – így értelemszerűen ez képes a legnagyobb közönséghez eljutni, a legtöbb fizetést és szponzorációs bevételt kitermelni. A sporteredményeknél azt is néztük, kinek mennyi aktív éve lehet még hátra, ebben Milák és Szoboszlai is a max pontszámot kapta.

Hírteljesítmény

 1. Hosszú Katinka
 2. Dzsudzsák Balázs
 3. Szoboszlai Dominik
 4. Gulácsi Péter
 5. Milák Kristóf

Az Imedia gyűjtötte ki, hogy a nem sport tematikájú országos médiumokban mennyit szerepeltek a sportolók, a Sentione kontextuális adatelemzésével pedig azt tudtuk megvizsgálni, hogy milyen a sportolók megítélése a saját csatornáikon és a médiában megjelent tartalmak alapján.

Hirdetői értékelések

 1. Milák Kristóf
 2. Szilágyi Áron
 3. Liu Shaolin Sándor
 4. Michelisz Norbert és Liu Shaoang (azonos értékelést kaptak)
 5. Hosszú Katinka és Fucsovics Márton (azonos értékelést kaptak)

A nagy hirdetőket arra kértük, hogy egy általunk felállított skálán pontozzák a sportolókat aszerint, hogy milyen mély együttműködést alakítanának ki velük: a rövid- és hosszútáv mellett szempont volt adott sportoló színpadképessége és aktivitása a közösségi médiában (vagyis az, hogy hány csatornán keresztül tudja kihasználni ismertségét).

Kepes Andrással a címlapon megjelent a júliusi Forbes, benne többek között egy körkép az egészségbiztosításokról és áraikról, a legértékesebb magyar sportolókról, és hogy hova érdemes menni a Dunakanyarban. Lapozz bele a magazinba!

Oszd meg!