Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pascal Debrunner Unsplash Disznó Malac

Lehet, nem lesz malacuk a briteknek karácsonykor

Akkora a munkaerőhiány a briteknél, hogy még disznó sem biztos, hogy kerül a karácsonyi asztalra.

A britek disznó nélkül maradhatnak karácsonyra a súlyos munkaerőhiány miatt. A karácsonyi asztalon felszolgált disznókat nincs, aki levágja, és nincs, aki szállítsa.

Nem véletlen, hogy a kormányzat az 5000 kamionsofőr mellett 5500, a baromfiágazatban dolgozó munkavállalónak is kedvezményes vízumot és munkavállalásit akar adni. Muszáj sietni, a disznó mellett a pulyka is hamar veszélybe kerülhet, az éhes britek az ágazati szövetség szerint nem igazán akarnak mást felszolgálni karácsonykor.

Nincs, aki felnevelje, nincs, aki levágja, nincs, aki kiszállítsa. Forrás: Amber Kipp

„Még ha mindenki meg is kapja a szükséges vízumokat, mire munkába állnak és felveszik a fonalat, hat-hét hetük marad karácsonyig. Ki jönne ide dolgozni év végén hat-hét hétre?” – panaszkodott a Politicónak David Lindars, a brit húspiaci szövetség ügyvezetője. Márpedig a hiány jelentős, Lindars szerint

az átlagos húsfeldolgozóban 15 százaléknyi alkalmazott hiányzik, de egy-egy vállalatnál 25 százalékos hiány is lehet.

S mindezt úgy, hogy igazából egy átlagos évben az ágazat a karácsonyra nyáron készül fel. Ekkor kezdik el feldolgozni azt a húsmennyiséget, amit az éhes britek befalnak az ünnepek idején. De már idén nyáron sem volt elég dolgozó az ágazatban.

A földművelők is bőven megérzik

És ez még csak a sertés és a baromfi. Az agrárium ugyanezzel a munkaerőhiánnyal küzd, az iparági szövetség feje, Sam Ette attól fél, hogy a gyümölcsöket sem tudják mind leszüretelni, annyira nincs szabad ember. A piaci szereplők közül több is egyéves covidvízumot szeretne kicsikarni a kormányzattól: ezzel tudna a lehető legtöbb vendégmunkás, aki hazament a Brexit miatt, visszatérni a szigetországba és dolgozni.

A kormányszóvivő erre azzal reagált, hogy tisztában vannak a problémával, az ágazati szakértőkkel együtt dolgoznak a megoldáson. Továbbá:

közelről figyelik az eseményeket, hogy feltárják mindazon lehetőségeket, amik az iparágat terhelő nyomást csökkenteni tudják.

Magyarán még a kormány sem tudja pontosan, mit kellene tenni.

És nemcsak ezzel, de az üzemanyaghiány is óriási probléma, ugyan van elég tartalék az országban, de a sofőrhiány miatt nincs, aki kiszállítsa a benzint a kutakhoz. A kormány ez ügyben már a haderő bevetésén gondolkozik.

Borítókép: Pascal Debrunner 

Oszd meg!