Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Benjamin Davies, Unsplash

Drasztikus lépés a pánik közepette: a hadsereget is bevetheti a brit kormány a sofőrhiány enyhítésére

Felfüggesztenek egyes versenyszabályokat Nagy Britanniában, hogy csökkenjen az üzemanyag-hiány és a lakossági pánik. Még katonák is felbukkanhatnak kutakon.

A brit kormány fel akarja függeszteni a versenyjogi szabályok egy részét, hogy csökkenjen az országot sújtó üzemanyaghiány. A teljes üzemanyag-forgalmazó szektornak lehetővé teszik, hogy információcserével beazonosíthassák a legrosszabbul ellátott területeket és össze tudják hangolni a tevékenységüket – írja a BBC.

Ez elvileg tiltott tevékenység, de a mostani helyzetet látva a kormányzat mindent igyekszik bevetni, hogy csökkenjen az üzemanyag-hiány és ne alakuljanak ki ellátatlan területek.

A helyzet kezd olyan súlyos lenni, hogy a hadsereg bevetése is felmerült: Boris Johnson kormányfő ma megfontolhatja, hogy katonák százait, ezreit küldi szét a kutak között, hogy segítsenek a szállításban és a rendfenntartásban.

Igazából nincs is hiány

Kwasi Kwarteng üzleti miniszter és Grant Shapps, közlekedésügyi tárcavezető is hangsúlyozta: igazából bőven van elég üzemanyag az országban, csak az ellátási láncok vannak a sofőrhiány miatt annyira összezavarva, hogy akkut hiány alakult ki egyes országrészekben.

A kormányzat és az iparági szervezetek is azonban a lakossági pánikvásárlásokat jelölték meg, mint a hiány és a káosz igazi okozóját.

Ezt megerősíti, hogy számos lakossági felvétel került fel az internetre, ahol a tankolók nemcsak saját autójukat, de ládákat, kannákat, sőt, szatyrokat is töltenek. A legtöbb hasonló képhez azt írják: lenne elég benzin, csak mindenki a sokszorosát akarja elvinni a pánikvásárlások közben.

Még szatyrot is töltenek. Forrás: Matthew JS Oliver // Twitter

Ezt erősíti az is, hogy a Shell, ExxonMobile és Greenergy közleményben jelezték: van elég üzemanyag raktáron, csak átmenetileg egyes helyeken annyira felszökött a kereslet, hogy azt nem tudják helyi szinten kielégíteni. Különösen úgy, hogy az olajcégek rendre az autópályák melletti kutakat preferálják, azokat töltik először a nagyobb kereslet miatt.

De akkor miért is van hiány?

Több napja tart már az üzemanyag-hiány és a vele járó lakossági pánik a szigetországban, egyre másra éreznek a képek és felvételek a kígyózó sorokról és a benzinkutakon verekedő tankolókról. Az országos szövetség adatai szerint az ország kutjainak kétharmada fogyott ki vagy fog nemsokára kifogyni az üzemanyagból.

A hiány fő oka, hogy gyakorlatilag elfogytak a fuvarozók az országban, az iparági szervezetek szerint egyértelmű, hogy a Brexit miatt távozott sok külföldi, akik az ágazatban dolgoztak. Már nyáron is több mint 100 ezer tehergépkocsi vezető hiányzott a brit fuvarozási iparágban a Közúti Fuvarozási Szövetség (RHA) becslése szerint.

Ezt enyhítendő a kormányzat azt is bejelentette, hogy 5000 kamionsofőr kaphat kedvezményes vízumot karácsonyig, így vonzanák be a kontinens munkavállalóit. A szövetség szerint azonban elégtelen lesz az intézkedés. Ahogy az is, hogy a kormányzat levélben igyekszik győzködni a volt kamionsofőröket, hogy térjenek vissza az iparágba.

A kormánynak amúgy van tapasztalata az utóbbi időben, hogyan függessze fel a versenyszabályokat. Tavaly márciusban, amikor a járvány indult, nagyon hasonló szabályt hoztak: engedték a szupermarketeknek az amúgy tiltott információcserét, hogy ne alakuljon ki sehol élelmiszer-hiány.

Borítókép: Benjamin Davies / Unsplash

Oszd meg!