Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Máris szabadkozik az amerikai bankvezér, miután viccelődni mert a kínai kommunistákkal

Jamie Dimon meglepően bátran szurkált oda a Kommunista Pártnak. Gyorsan megbánta a szavait.

Szerdán írtunk róla, hogy Jamie Dimon, a JPMorgan CEO-ja nemrégiben Hongkongban a kínai kommunista pártot viccesen kritizáló kijelentéseket tett.

„Idén fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Kommunista Párt. Fogadok, hogy mi sokkal tovább fogjuk húzni!” – mondta, majd mindezt megfejelte azzal, hogy „ezt Kínában nem mondhatnám el. Bár valószínűleg úgyis hallják”.

Később ugyan elismerte a kínai gazdasági sikereket, de arra is utalt, hogy az autoriter országok sikerei nem tartósak, majd a nyugaton garantált szabadságjogokat méltatta.

„Ha Amerika ajtajait kinyitnánk, egymilliárd ember akarna idejönni. Ha Kínában történne ugyanez, hányan mennének?” – tette fel a kérdést, amivel szintén félreérthetlen üzenetet küldött a kínai vezetésnek.

A kijelentései azért is meglepőek voltak, mert a JPMorgan látszólag jó kapcsolatot ápol a kínai kormánnyal, amely engedményekkel is kedvezett a legnagyobb amerikai banknak.

Amerikai bankvezér Hongkongban: a Kommunista Párt 100 éves, de mi biztosan túléljük!

Gyors megbánás, amivel Kína is elégedett

Dimon hamar megbánta a túlságosan bátor kijelentéseit. A Reuters ma már a szabadkozásáról ír.

„Nem szabadott volna ilyen kijelentéseket tennem, megbántam. Nem helyes embercsoportokon viccelődni vagy azokat befeketíteni, legyen szó országról, annak vezetéséről vagy a kultúra és társadalom bármely részéről” – idézi a hírügynökség a JPMorgan által kiadott két közleményből Dimont.

Kínai részről a külügyminisztérium szóvivője reagált Dimon megbánására. Zsao Lidzsian azt mondta, „látják, milyen őszintén reflekált” szavaira a bankvezér, és úgy gondolják, „ez a helyes viselkedés”. Hozzátette, reméli, a média nem fújja fel tovább ezt az ügyet.

Borítókép: Financial Times / Wikimedia


Oszd meg!