Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amerikai bankvezér Hongkongban: a Kommunista Párt 100 éves, de mi biztosan túléljük!

A JPMorgan CEO-ja, Jamie Dimon teszteli a kínai kormány humorérzékét.

Ritkán hallható megjegyzést engedett meg magának a legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan vezetője nemrégiben Hongkongban a CNN tudósítása szerint. Jamie Dimon egy bostoni eseményen büszkélkedett azzal, hogy – ráadásul ponta vitatott jogállású városban – az éppen 100 éves Kínai Kommunista Párton viccelődött.

„Idén fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Kommunista Párt. Fogadok, hogy mi sokkal tovább fogjuk húzni!” – mondta, majd mindezt megfejelte azzal, hogy „ezt Kínában nem mondhatnám el. Bár valószínűleg úgyis hallják”.

Ezzel pedig még bőven nem volt vége a piszkálódásoknak.

Bátor

Dimon megszólalása nemcsak azért érdekes, mert ilyen szurkálódást nagyon ritkán engednek meg maguknak a hozzá hasonló pozícióban lévők – ráadásul a kínai kormánynál nem nehéz kihúzni a gyufát, Jack Ma és az Alibaba példája is mutatja, hogy a politika hamar keresztbe tehet a magánvállalatoknak – hanem azért is, mert a JPMorgan az utóbbi időben komoly kedvezményeket kapott Kínában.

Jack Mát, az Alibaba árnyékba vonult alapítóját ismét Hongkongban látták

Idén például kiharcolta, hogy a biztonsági rendszereihez ne férjenek hozzá a kínai hatóságok, ami a CNN szerint annak a jele, hogy Kína egyre inkább megnyitja piacait a nemzetközi vállalatoknak.

Maga Dimon is a JPMorgan és ügyfeleik „ egyik legnagyobb lehetőségének” nevezte Kínát. Hongkonban is szívesen látják, ott a járvány miatti karantén alól kapott különleges felmentést. Carrie Lam kormányzó szerint azért, mert ez a város érdekeit szolgálta.

Később aztán Dimon felemásan nyilatkozott Hongkongról.

„Kínában nincs szólásszabadságom, mint Hongkongban, ez nyilvánvaló. Már Hongkongban sincs” – mondta, de nem adott magyarázatot arra, mit akar ezzel sejtetni. Ellenben Kína kritizálását nem hagyta abba.

„Ha Amerika ajtajait kinyitnánk, egymilliárd ember akarna idejönni. Ha Kínában történne ugyanez, hányan mennének?” – tette fel a kérdést azután, hogy méltatta az USA alapító atyái által garantált szabadságjogokat.

Szerinte egy autokratikus ország gazdasága fejlődik ugyan, de egy idő után „ez a gazdaság nem fog valami jól működni”. Elismerte ugyanakkor a kínaiak érdemeit, akik szerinte jól irányították az országukat, jobban is, mint ahogy az amerikaiak tették volna.

Miért ne lehetne üzletelni Kínában?

A kritikát azonban, amely szerint a JPMorgannek nem kellene üzletelnie a szabadságjogokat elnyomó Kínában, visszautasította.

„Ott vagyunk Oroszországban, Pakisztánban és Egyiptomban is. Az emberek miatt vagyunk ott. Következetesek vagyunk és reméljük, sokáig maradunk ezeken a helyeken.

A JPMorgan nem mozoghat állandóan ki-be országokból csak azért, mert nem tetszik nekünk, amit a helyi kormány csinál. A pokolba is, akkor Amerikát is el kellene hagyni, nem?”

Borítókép: Jamie Dimon egy 2013-as eseményen Fotó: Steve Jurvetson / Wikimedia

Oszd meg!