Üzlet

Most a covid gyógyszereknél nagy a verseny, több is megjelenik hamarosan

Fekete Emese
2021. november 12. 7 perc olvasás

A vakcinaverseny után most az antivirális covidgyógyszereknél futnak versenyt az idővel és egymással a világ nagy gyógyszergyárai: a Merck és a Pfizer lohol legelöl. Az ő gyógyszereik, a Molnupiravir és a Paxlovid futhatnak be elsőként, mint olyan pirulák, amelyek az otthon betegeskedők középsúlyos tüneteit tudják majd enyhíteni. Az azonban továbbra sem kérdés, hogy az oltás a legjobb módja annak, hogy ne kerüljünk kórházba a koronavírussal, és ne is legyen szükségünk gyógyszerre.

Ez a sorozat az egészségügyre fókuszál.
Heti-kétheti gyakorisággal hozok témákat vagy azért, mert napi aktualitásuk van, vagy mert régen beszéltünk róluk. És mert (a térerő után) a legfontosabb: csak egészség legyen!


Egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy valamely gyógyszercég ígéretes covidellenes szert fejlesztett, amit hamarosan akár engedélyezhetnek is és világszinten forgalomba hozhatnak, de közben egyre nehezebb tisztán látni és naprakésznek maradni, melyik készítmény mire és kinek lesz jó. A mérföldkőnek látszó egyedi hírekről mi is folyamatosan beszámolunk:

  • a Merck Molnupiravirját Angliában engedélyezték, Amerikában most vizsgálják,
  • a Pfizer Paxlovidja nagyon jó eredményeket mutatott a klinikai vizsgálatokon, és már az amerikai gyógyszerfelügyelet vizsgálja,
  • az Astrazeneca pedig egy a megelőzésre és kezelésre is alkalmasnak tűnő antitestkoktéltól remél áttörést.

A The New York Times folyamatosan frissített gyógyszer nyomkövető oldala szerint is ezek a legfontosabb és legkomolyabban vehető új szerek a 33 már csőben lévő fejlesztés közül, és a már engedélyezett és széles körben használt Remdesiviren kívül.

Ez még nem az a gyógyszer

Az eredetileg ebola ellen kifejlesztett Remdesivirt – a Gilead Sciences infúzióban adható antivirális szerét – már egy éve használják Amerikában és Európában is a súlyos covidbetegek kórházi kezelésénél, ugyanis gátolja a vírus osztódását és több nappal is rövidítheti az intenzív ellátást.

Csakhogy ahogy Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja, a magyar koronavírus gyógyszerkutató konzorcium vezetője korábban már elmondta a Forbes kérdésére:

ez még nem az a gyógyszer, amire sokan várnak, a cél ugyanis az volna, hogy a beteg ne jusson el abba az állapotba, amiben ezt a szert már bevetik.

Emiatt lesi árgus szemmel mindenki a Merck, a Pfizer, az Astrazeneca és a többiek friss kutatásait és klinikai vizsgálatait, és ebből a szempontból kiemelkedő a már említett Molnupiravir vagy a Paxlovid.

Molnupiravir: Angliában már adható

A Molnupiravirt az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics fejleszti. Nagy előnye, hogy tabletta, és bár voltak kanyarok és negatív hírek is az elmúlt egy évben a hatásosságát illetően, most októberre az derült ki róla, hogy a betegség korai szakaszában elkezdve felére csökkentheti a halálozás vagy a kórházba kerülés esélyét. És főleg azoknál hatásos, akiknél a legnagyobb a kockázata a súlyos betegség kialakulásának. 

Ezután be is nyújtották a sürgősségi engedélyeztetési kérelmet az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA) – ők november végén fognak kiadni egy állásfoglalást. Az amerikai kormány láthatóan bízik a szer sikerében, különben aligha kötött volna le 2,2 milliárd dollárért 3,1 millió Molnupiravir adagot. 

Az angliai hatóságok pedig november 4-én már engedélyezték a gyógyszer használatát Lagevrio néven – aznap csúcsra is ugrott a Merck árfolyama a New York-i tőzsdén.

A Merck részvénye az elmúlt hat hónapban. A november 4-i bejelentést a piac is sokra értékelte

Az enyhe és közepes lefolyású felnőtt covidbetegeknek tehát az Egyesült Királyságban már felírhatják ezt a gyógyszert, ha van még legalább egy rizikófaktoruk, ami miatt félő lenne, hogy súlyosbodik az állapotuk.

Paxlovid: néhány hónapon belül esélyes

A Pfizer Paxlovidját eredetileg a SARS vírus ellen fejlesztették ki és intravénásan tervezték használni, de módosítottak rajta, és most a covid ellen tabletta formájában vizsgálják. Úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza, hogy a vírusok olyan fehérjéket termeljenek, amelyekre szükségük van a replikációhoz. Így jelentősen csökken a vírus mennyisége a betegben. 

A novemberi bejelentések a Pfizer árfolyamának is jót tettek

Novemberben azt jelentették be, hogy a gyógyszer 89 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés vagy a halál valószínűségét, amennyiben a tünetek megjelenése után 3 napon belül elkezdték használni.

A vizsgálatok eredményét még részletesen dokumentálniuk kell, de ha az FDA engedélyezi, akkor néhány hónapon belül ez is elérhetővé válhat a veszélyeztetettebb betegeknek.

Favipiravir: csak ha időben adják

Érdekes módon a nálunk talán legismertebb és a háziorvosok által is felírható antivirális pirula a már említett amerikai gyógyszerkövető oldalon a felemás tapasztalatokkal bíró jelöltek között van. Erre magyarázat lehet, hogy a favipiravirral kapcsolatban a világjárvány kitörése óta változtak a tapasztalatok.

Mint Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője az mta.hu-nak elmondta, az első hónapokban a gyógyszert sokszor súlyos állapotú betegeknek adták, ám a később sok országban – Japántól Olaszországon át Angliáig – végzett vizsgálatok szerint a favipiravir csak a fertőzés korai stádiumában igazán hatásos. A fertőződést körülbelül ötnapos inkubációs szakasz után követik a tünetek, amikor is a betegek orvoshoz mennek és pozitív PCR-tesztet produkálnak.

„Innentől számítva hét-tíz nap áll rendelkezésre arra, hogy a favipiravirt hatékonyan alkalmazzák. Ez az az időablak, amikor a favipiravirkezelésnek létjogosultsága van” – fogalmazott Keserű György Miklós.

AZD7442: egyéves védelem

Egy másik, új ígéretes szer a brit-svéd Astrazeneca antitestkoktélja. Ez nem antivirális gyógyszer, nem szájon át szedhető tabletta, hanem kicsit úgy működik, mint az oltás: izomba fecskendezve felturbózza az immunrendszert, és akár egy évre védettséget ad azoknak is, akik egyébként a covidoltásokra gyenge immunválaszt produkálnak.

5000 önkéntesen vizsgálták eddig a hatásosságát: 77 százalékkal csökkentette a fertőzés kialakulását.

Ezeket az eredményeket idén augusztus végén hozták nyilvánosságra, és bár az amerikai kormány 700 ezer adagot lekötött erre az évre, még nincs hír arról, hogy az FDA mikor készülne engedélyezni. 

A legsúlyosabb esetekre

Van még néhány olyan gyógyszer, amit érdemes megemlíteni, ezek mindegyike a nagyon súlyos esetekben jöhet szóba. 

  • A Baricitinib (más néven Olumiant) már megkapta az FDA sürgősségi engedélyét július 29-én, de csak akkor alkalmazzák, ha valaki súlyos kórházi covidbeteg és oxigénre, vagy akár lélegeztetőgépre szorul. 
  • A Tocilizumab (más néven Actemra), illetve a Sarilumab (Kevzara) már rajta vannak a WHO listáján, mint olyan szerek, amelyek a nagyon súlyos covidbetegeknek ajánlottak a halálos kimenetel csökkentése végett.