Fotó: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash
rövid hír

Súlyos covidosoknak is életmentő lehet a WHO által javasolt két új gyógyszer

Forbes
2021. július 07. 2 perc olvasás

A favipiravir után érdemes lehet megjegyezni két új szót: tocilizumab és sarilumab. Ezeket a szereket eddig a reumatoid artritisz kezelésére használták, de életmentőek lehetnek a súlyos vagy akár már válságos állapotban lévő koronavírusos betegek esetében is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két újabb gyulladáscsökkentővel bővítette a koronavírus okozta betegségben szenvedők kezelésére alkalmas gyógyszerek listáját – írja az MTI. A genfi székhelyű szervezet a tocilizumab és sarilumab nevű készítményeket is javasolja gyógyításra a kedd éjszaka megjelent ajánlásában. Mindkét szer IL-6 receptor-blokkoló, és eredetileg reumatoid artritisz kezelésére fejlesztették ki őket.

A WHO szerint ezek a készítmények életmentők lehetnek a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek esetében. Több mint tízezer beteg bevonásával készített 27 klinikai tanulmány azt mutatta, hogy a súlyos betegek esetében tizenhárom százalékkal csökken az elhalálozás kockázata,

illetve 28 százalékkal kisebb annak a kockázata, hogy a beteg mesterséges lélegeztetésre szorul.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint ezek a gyógyszerek reményt jelentenek a súlyos és válságos állapotban lévő betegek számára. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az IL-6 receptor-blokkolók továbbra is hozzáférhetetlenek és megfizethetetlenek a világ túlnyomó részének.

Felszólította a gyógyszergyártó cégeket, hogy csökkentsék e drága gyógyszerek árát,

és lássák el velük az oltáshiányban szenvedő szegényebb országokat, és minél több országnak engedélyezzék a készítmények gyártását.

Borítókép: Fusion Medical Animation / Unsplash