Albert Bourla, a Pfizer CEO-ja.
Fotó: Albert Bourla, a Pfizer CEO-ja.
rövid hír

Itt a bejelentés a Pfizertől: ennyire hatékony az új covidtablettájuk

Forbes
2021. november 05. 2 perc olvasás

A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Pfizer covid ellen kifejlesztett tablettája, a Paxlovid 89 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, írta az amerikai Forbes.

A vállalat azt tervezi, hogy a vizsgálat friss eredményeit adatokat is benyújtja az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA), amely már vizsgálja a Paxlovid sürgésségi felhasználására vonatkozó kérelmet.

A cég bejelentése egy nappal azután jött, hogy a Merck vírusellenes tablettája, a molnupiravir megkapta az engedélyt az Egyesült Királyságban. A Merck az Egyesült Államokban is kérelmet nyújtott be a hatóságokhoz, hogy ott is alkalmazhassa szájon át szedhető covidellenes szert.

A Paxlovidot vakteszttel vizsgálták, covidos betegek bevonásával, akik ugyan megfertőződtek, de nem kerültek kórházba. A betegek mindegyike megkezdte a vírusellenes gyógyszeres kezelést az első tünetek észlelését követő három napon belül. A tesztben 1219 beteget vizsgáltak szerte a világon, a gyógyszert kapók kevesebb mint egy százalékának kellett kórházba mennie, szemben a placebót szedő betegek hét százalékával.

Tíz, placebót kapott beteg meghalt, a tablettát szedők közül egy sem.

A Paxlovid egy proteázgátló, vírusellenes gyógyszer, amelyet sikeresen alkalmaztak már olyan betegségekben, mint a HIV és a hepatitis C.  Úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza, hogy a vírusok olyan fehérjéket termeljenek, amelyekre szükségük van a replikációhoz. Így pedig jelentősen csökken a vírus mennyisége a betegben.

Ezzel szemben a Merck tablettája, amit Nagy-Britanniában Lagevrio névre kereszteltek, úgy működik, hogy beavatkozik a koronavírus genetikai kódjába, és ezzel akadályozza meg a vírusok replikációját.

Az engedélyezést követően a Pfizer azt tervezi, hogy a gyógyszert differenciált árképzéssel kínálja a világ országainak azok jövedelmi szintje alapján: a magas és közepes jövedelmű országok többet fizetnek majd érte, mint az alacsony jövedelmű országok. A gyógyszer gyártására és forgalmazására egymilliárd dollárt költ a cég, és már több országgal kötött előzetes szerződést.

Nagy-Britannia jóváhagyta az első koronavírus elleni tablettát

A borítófotón lbert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.