Üzlet

Bye-bye, CEO – ezek voltak 2019 legjelentősebb ügyvezetőváltásai

Forbes
2020. január 03. 6 perc olvasás

2019 vezérigazgatói forgalma nem volt eseménymentes. Az amerikai Forbes összegyűjtötte az év legjelentősebb CEO-cseréit: alapvetően amerikai vállalatokra fókuszáltak, de nem egy olyan cég van, aminek a neve nálunk is ismerősen csenghet.

Január –  Geisha Williams, PG&E

Alig 22 hónap után Geisha Williams január 13-án mondott le a Pacific Gas and Electric Company éléről, amely Kaliforniában 5,2 millió háztartást lát el földgázzal és villamos energiával. A lemondása nem volt véletlen, a társaság januárban csőddel szembeni védelem iránti kérelmet nyújtott be, mondván, hogy

becslések szerint 30 milliárd dollár ráfordítással járt a nekik az legalább 17 hatalmas tűzvész, amit 2017 óta okoztak. 

Más jelentős kilépések a hónapban:

Jesse Angelo és Richard Goudis, a New York Post és a 72 országban (köztük Magyarországon) jelenlévő, az egészséges táplálkozást promotáló Herbalife ügyvezető igazgatói is távoztak posztjukról.

Február – Richard Plepler, HBO

Richard Pleper 27 év után döntött úgy, hogy otthagyja az amerikai tévéóriást. Legfőbb indoka az HBO csökkenő autonómiája volt a kiterjesztett Warnermedia portfólióban. Pleper 1992-ben csatlakozott a céghez, 2007-től társelnök,  2013-tól vezérigazgató volt.

Más jelentős kilépések a hónapban:

A Pepsico igazgatóságát is megjárt Ian Cook az itthon is ismert Colgate-Palmolive, Spencer Rascoff az ingatlanpiaci adatbázisokat fejlesztő Zillow, Lisa Borders pedig a Time’s Up mozgalom éléről távozott.

Március – Timothy Sloan, Wells Fargo

Kevesebb mint három évvel azután, hogy kinevezték a Wells Fargo vezérigazgatójává, Timothy Sloan tavaly március 28-án lemondott, miután kiderült, hogy a bank alkalmazottai az értékesítési kvóták teljesítésének nyomása miatt 565 ezer hitelkártya iránti kérelmet nyújtottak be és 1,5 millió bankszámlát nyitottak meg az ügyfelek hozzájárulása nélkül öt év alatt.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Kevin Tsujihara a Warner Bros-t, Jerry Striztke a nyolc évtizedes múlttal rendelkező, outdoor felszereléseket és szolgáltatásokat értékesítő REI-t, Scott Key pedig a David’s Bridalt, Amerika legnagyobb esküvői ruhákkal kereskedő cégét hagyta ott.

Április – Bernardo Hees, Kraft Heinz

Bernardo Hees április 22-én jelentette be lemondását a világ ötödik legnagyobb étel- és italgyártó cégének vezetői pozíciójáról. 2018-ban a társaság részvényei 45 százalékkal zuhantak, és 2019 februárjában 36 százalékkal csökkentették Hees osztalékát.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Brad Dickerson a Blue Apron (recept- és hozzávalószolgáltatás), Hubert Joly a Best Buy (elektronikai kiskereskedés), Steven Kandarian pedig a Magyarországon is ügyködő Metlife (életbiztosítás) éléről távozott.

Május – Steven Temares, Bed, Bath & Beyond

Steven Tamares május 13-án – több hónapos, eladási változásokat sürgető befektetői nyomás után – mondott le, befejezve a 16 éves hivatali idejét, miután 2015 óta 80 százalékkal csökkentek a háztartási dekor- és lakberendezés kiskereskedő vállalat részvényértékei.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Robert Dickey, a Gannett nevű újságkiadó CEO-ja is távozott.,

Június – Steve Nelson, United Healthcare

A United Healthcare vezérigazgatója, Steve Nelson június 28-án jelentette be nyugdíjba vonulását. 15 évet töltött az egészségbiztosításokkal foglalkozó társaságban.

Július – Bjørn Kjos, Norwegian Air

Huszonhat évvel azután, hogy megalapította a Norwegian Airt, Bjørn Kjos július 11-én távozott a vállalat éléről. A volt pilóta annak idején azt gondolta, csupán egy kis skandináv légitársaságot indít, később Európa egyik legnagyobbjává növesztette,

de nem költségmentesen: az üzletnek jelenleg 380 millió dollár adóssága van.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Ralph Scozzafava a Dean Foods ügyvezetői székét adta át.

Augusztus – John Flint, HSBC

John Flint 18 hónapig élvezhette csak a CEO-i címet. Az igazgatótanácsnak ennyi idő bőven elég volt arra, hogy lassúságra és döntésképtelenségre hivatkozva kirúgja.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Patrick Byrne az Overstock.com-tól, Sheile Lirio Marcelo a Care.com-tól búcsúzott.

Szeptember – Adam Neumann, Wework

Adam Neumann kilenc évvel azután mondott le, hogy megalapította a a coworking irodákat működtető céget.

A Wework 2019 elején még az év legsikeresebb startupjának számított, és 10 milliárd dollárt gyűjtött be a befektetőitől, aztán kiderültek a hatalmas veszteségek, a fenntarthatatlannak tűnő üzleti modell és Neumann gyanús üzletelései így a tőzsdére vonulás is elmaradt.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Hiroto Saikawa a Nissan, Devin Wenig az Ebay ügyvezetői székét adta át.

Október –  Mark Parker, Nike

Mark Parker 1979-ben csatlakozott csatlakozása a világ legnagyobb sportviseletgyártó cégéhez, végül 2006-ban került a CEO-i székbe. Októbertől kezdve ügyvezető elnökként felügyeli tovább az igazgatóságot.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Bill McDermott és Kevin Plank sem viselheti tovább a SAP és az Under Armour CEO-i címét.

November – Steve Easterbrook, McDonald’s

Easterbrook nem önszántából búcsúzott el a posztjától. A vállalat éléről akkor távolították el, amikor kiderült, hogy viszonya volt egy alkalmazottjával és ezzel megsértette a társaság irányelveit. 2015-ös vezérigazgatói kinevezése óta kirúgásáig partnerségeket alakított ki az Uber Eats és a Doordash társaságokkal, több millió millió dollárt fektetett a tech-startupokba, ezzel megduplázva a gyorséttermi óriás részvényárfolyamát.

Más jelentős kilépések a hónapban:

Samuel Allen a mezőgazdasági és munkagépeket gyártó John Deere, John Legere a T-Mobile, Art Peck a Gap, Tricia Stitzel a Tupperware, Melanie Whelan a Soulcycle nevű fitneszcég vezérigazgatói székétől vált meg.

December – Larry Page, Dergey Brin, Alphabet

A Google két társalapítója közös blogbejegyzésben mondott le a Google fölé emelt anyagcég, az Alphabet vezérigazgatói posztjairól. A jövőben az új projektek elindításával foglalkoznak majd, de továbbra is az igazgatótanács tagjai maradnak (és 51 százalékos szavazati joggal rendelkeznek).

Más jelentős kilépések a hónapban:

Greg Creed a Yum! Brands, Steph Korey az Away, Oscar Munoz a United Airlines, Mark Okerstrom az Expedia éléről távozott.

Borítókép: Forbes.com / A képen Geisha Williams, Adam Neumann és Larry Page láthatóak