Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Paweł Czerwiński, Unsplash

Távozik a Google két társalapítója az anyacég éléről

Lemond a az Alphabet vezérigazgatói és elnöki posztjáról Larry Page és Sergey Brin, de az igazgatótanácsban maradnak. Az 1998-ban alapított Google anyacégét 2015-ben azért hozták létre, hogy legyen egy olyan vállalat, ami az internetes szolgáltatásoknál nagyobb projektekkel foglalkozik.

Az Alphabet közleménye szerint a továbbiakban a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai irányítja majd az anyacéget is. A 47 éves szakember Indiában született, mérnöki tanulmányait ott kezdte el, majd Amerikában folytatta. 2004-től a Google alkalmazottja.

A Google-alapítók azzal indokolták a döntést, hogy a jövőben más projektekre szeretnének fókuszálni.

A napi szintű munkából a továbbiakban nem veszik ki a részüket, de az 51 százalékos szavazati joguk megmarad, vagyis továbbra is markáns beleszólásuk van a cég irányításába.

„Az Alphabetnek és a Google-nek nincs többé szüksége két vezérigazgatóra és egy elnökre” – írták Brinék egy levélben, amiből a BBC is idéz. Kitérnek arra is, hogy soha nem akartak olyan vezetőkké válni, akik makacsul ragaszkodnak a irányításhoz. Ha a cég érdeke úgy kívánja, szívesen hátralépnek a vezetői szerepkörből.

A huszonegy éves Google az évek alatt szépen hozott a konyhára.

2018-ban az amerikai Forbes becslése szerint Larry Page 53,8 milliárd dollárjával az 5., míg Sergey Brin 52,4 milliárd dollárjával a kilencedik leggazdagabb emberek a világon.

fotó: Paweł Czerwiński // Unsplash

Oszd meg!