Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Biontech-alapító: a covid kezelhető lesz, de még évekig velünk marad

Özlem Türeci immunológus, a német Biontech egyik társalapítója a CNBC egyik műsorában nyilatkozott a vírus jövőjéről, és kitért az mRNS-technológiában rejlő egyéb lehetőségekre is.

„A világnak nem szabad félnie a vírustól. A covid kezelhetővé fog válni, már most is ezen dolgozunk” – mondta Türeci a csatornának. A Biontech társalapítója hozzátette, hogy egy új normalitáshoz kell hozzászoknunk, mert a vírus még évekig elkísér majd minket. 

Folytatják a kutatásokat

A német Biontech 2020 tavaszán fogott össze az amerikai Pfizer gyógyszergyárral, hogy közösen fejlesszenek vakcinát. Az oltóanyag sürgősségi felhasználási engedélykérelmet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) december 11-én hagyta jóvá, az Európai Unió december 21-én engedélyezte a Pfizer nevű vakcinát. 

Türeci a koronavírus különböző variánsaival kapcsolatban elmondta, hogy a Biontech folyamatosan vizsgálja az újabb és újabb mutációkat, és tisztában vannak azzal is, hogy újabb verziókkal kell majd szembenéznünk. Most úgy véli, hogy a jelenlegi mutációk ellen a Pfizer és az emlékeztetőoltásai (booster) képesek a megfelelő immunválasz kialakítására. De folytatniuk kell a kutatásokat, mert a jövőben kialakulhatnak olyan mutánsok is, amikre ez nem lesz igaz.

Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekbe be akarják vonni a szabályozásért felelős szervezeteket is, hogy ők is minél gyorsabban reagálhassanak az esetleges változásokra.

Más vírusok ellen is jó lehet 

A német Biontech biotechnológiai vállalatot Türeci 2008-ban alapította férjével, Ugur Sahinnal. A cég immunterápiák fejlesztésével és a betegségek személyre szabott kezelésével foglalkozott. RNS, úgynevezett hírvivő alapú gyógyszereket fejlesztettek ki, amiket például a rákgyógyászatban is alkalmaztak. A Pfizer-Biontech közös oltásában szintén az mRNS technológiát alkalmazták.

Az oltóanyag ellenanyagot indukál, és a keringő vírusokat felismerve elpusztítja azokat és kiváltja a sejtes immunitást.

A szakember elmondta, hogy a járványból való kilábaláshoz még több adatra van szükség, de azt el tudja képzelni, hogy az emlékeztetőoltások 12 vagy 18 havonta kaphatóak legyenek a jövőben. „Már rendelkezünk elegendő ismerettel és tudományos kutatással az immunimechanizmusokról, és arról, hogy ezek hogyan használhatóak fel a vírusok ellen” – mondta Türeci. 

Az mRNS technológiát egyelőre a legtöbbet még a covidvírussal összefüggésben emlegetjük, de a Biontech és a Moderna is a következő lépéseken dolgozik.

Olyan további fertőzések ellen fejlesztenek oltást korai klinikai fázisban, mint az influenza, az AIDS, a Zika, a herpesz, a Nipah, a dengue, a malária és a hepatitisz vírusok.

Hasonló kísérleteket más óriás gyógyszercégek is dollár százmilliókkal segítenek: a Sanofi nemrég 425 millió dollárt fektetett egy kis amerikai mRNS-fejlesztő biotech cégbe, a Translate Bio-ba, a GSK pedig 294 millió dollárt invesztált egy, a német Curevaccal közös projektbe.

„Ez a technológiát már rákos betegek klinikai vizsgálatai során is használtunk és működött. Tudjuk, hogyan kell vele klinikai vizsgálatokat végezni, embereket kezelni, és hogyan működnek a gyártási folyamatok” – tette hozzá Türeci. A cég ezek miatt a tapasztalatok miatt is tudott ennyire gyorsan, egy év alatt létrehozni egy covid elleni védőoltást.  

A német cég alelnöke a magyar tudós, Karikó Katalin, akinek az mRNS alapú vakcinák kifejlesztésében is oroszlánrésze volt. 

A kiemelt képen a Pfizer-Biontech vakcinája // Fotó: Biontech

Oszd meg!