Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeff Bezos ígér és kivár, MacKenzie Scott azonnal fizet – így adakozik a világ leggazdagabb embere és volt felesége

A teknős és a nyúl: elég eltérően adakoznak az egykori Bezos-házaspár tagjai. Miközben az Amazon-alapító Jeff Bezos brutális összegeket ígér az alapítványoknak, exfelesége, MacKenzie Scott valóban fizet is – írja az amerikai Forbes.

Alig landolt a New Shepard, Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, újdonsült űrcowboy hatalmas bejelentést tett. „Van egy kis meglepetésem” – mondta Bezos. Az üzletember új filantróp kezdeményezést indított, amit a Bátorság és előzékenység díjának nevezett el (Courage & Civility Award). Az elismerést olyan vezetőknek szánja, akikről úgy gondolja, magasra vágynak és bátor megoldásokkal törnek előre.

A meghökkentő részlet maga a díjazás mértéke, a két jutalmazottnak külön-külön 100 millió dolláros csekk jár.

A szerencsés kiválasztottak egyike Van Jones, a CNN szakértője, lelkes aktivista, másikuk José Andrés, szupersztár séf. Jones és Andrés az összeget egyéni belátásuk szerint használhatják fel, az összeget saját szervezetüknek, vagy más alapítványoknak is odaadhatják.

Bezos a világ legnagyobb adományozója – de csak elméletben

Bezos tett már hasonló nagyvonalú bejelentéseket. Július 14-én 200 millió dolláros kötelezettséget vállalt a D.C. Smithsonian múzeum felé, tavaly pedig a Bezos Earth Fundon keresztül 10 milliárd dollárt ígért az éghajlatváltozás elleni harcra. Ezeket azonban csak a jövőben fizetik majd ki. Sem Andrés, sem pedig Jones nem nyilatkozott arról, hogy az adomány egy összegben érkezik-e majd meg, vagy hasonlóan sok más Bezos-adományhoz, azokon is többéves zálogjog van.

Bezos híres nagyvonalú adományairól, eddig több mint 12 milliárd dollárt jótékonykodott el, amivel ő a világ legvonalúbb filantrópja. Azaz csak lenne.

A felajánlott összegből 1,5 milliárd dollár kivételével a többit még nem folyósították az intézményeknek. 

Mindeközben az Amazon másik nagy részvényese sokkal nagyobb mértékben és gyorsasággal adományozza el a vagyonát. A gáláns jótékonykodó nem más, mint a volt feleség, MacKenzie Scott.

Ej, ráérünk arra még!

Scott 1994-ben ment hozzá Bezoshoz, még abban az évben, amikor a férfi megalapította az Amazont. Amikor a pár 2019-ben szakított, Scotté lett Bezos Amazon-részvényeinek egynegyede, összesen 34 milliárd dollár értékben.

Nem sokkal válásuk után az asszony gyorsan nagyvonalú adakozásba kezdett:

  • 2020 júliusában összesen 1,675 milliárd dollárt adományozott 116 szervezetnek
  • 2020 decemberében 4,1 milliárd dollárt adott 384 csoportnak
  • 2021 júniusában 2,7 milliárd dollárt jótékonykodott 286 intézménynek.

Scottól, aki jelenleg a világ 19. leggazdagabb embere, összesen 786 szervezet kapott komoly anyagi támogatást, és az amerikai Forbesnak nyilatkozó nonprofit vezetők szerint ezek az összegek azonnal felhasználhatóvá váltak a célzott csoportok számára.

2,7 milliárd dollárt adományozott el Bezos exfelesége

Bezos legnagyobb adományai ezzel szemben hosszúra nyújtott bürokratikus folyamatokon mennek végig, a folyósítások csak később indulnak meg. Ezért is tűnik keddi ígérete kivételesnek. Ő maga azt mondta, hogy semmilyen bürokratikus csavar nincs a dologban, ami eltér az eddigi példáktól:

  • A 200 millió dollárral kecsegtetett Smithsonian múzeum biztosan csak később kapja meg az összeget (az intézmény képviselője nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a fizetési ütemtervet.)
  • A Bezos Earth Fundnak Bezos párját ritkító, 10 milliárd dolláros támogatást ígért, de eddig csak 791 millió dollárt adományozott a valóságban. Ígérete szerint a teljes összeg 2030-ra érkezik meg. 
  • A Bezos Day Fund nonprofit szervezet nonprofit óvodák és hajléktalanokkal foglalkozó segélyszervezetek alapítására jött létre. A nekik ígért 2 milliárd dollárból eddig csak 300 millió dollár érkezett meg.

Jeff Bezos brutális összeggel szállt be a klímaváltozás elleni harcba

Nem csak a mérték, a célok is különbözőek

Bezos közel 12 milliárd dolláros beígért adományai 200 milliárd dolláros vagyonának hat százalékát teszi ki. Mivel a beígért összegből eddig csak 1,5 milliárd dollárt fizetett ki a valóságban, vagyonának kevesebb, mint egy százalékát jótékonykodta el. Scott eközben már vagyonának 14 százalékát fordította jótékonykodásra, ebből tíz százalékot egyetlen év alatt költött el.

Scott adományainak oroszlánrészét a faji méltányosság és a gazdasági mobilitásra összpontosító szervezeteknek szánja.

Még korábban kijelentette, elkötelezte magát, hogy vagyonát addig osztogatja, amíg a széf  ki nem ürül teljesen.

Exférje filantróp törekvései már jóval homályosabbak. Earth Fund nevű alapja nem igazán pepecsel a részletekkel, elintézik azzal, hogy hatalmas összegeket ígérnek tudósoknak, NGO-knak, aktivistáknak, és a magánszektornak az új technológiák, beruházások, politikai változások ösztönzéséhez. Az eddigi legnagyobb összeget, 100 millió dollárt a Vadvédelmi Világalap (World Wildlife Fund) kapta.

Bezos 2016-ban nyilatkozta azt, hogy megpróbálja utolérni híresen nagy adakozó kollégáját, Bill Gatest a jótékonyságban. „Persze, csak ha marad valami, a Blue Origin felépítése után.”

Jeff Bezos az űrutazásáról: ez nem egy úri hóbort, a jövőért teszem

Fotó: amerikai Forbes

 

Oszd meg!