Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeff Bezos az űrutazásáról: ez nem egy úri hóbort, a jövőért teszem

A világ leggazdagabb emberét, az Amazon-alapító Bezost sokan támadták mai űrutazása miatt, pedig állítása szerint ő csak kitapossa az utat a jövő generációjának.

A leggazdagabbak hobbijának láthatja a világ az űr polgári meghódítását, de a háttérben dollármilliárdos vállalkozások sora jelzi, új korszak kezdődött. A SpaceX már rakományokat és asztronautákat is juttatott a világűrbe, Elon Musk pedig hamarosan személyesen is kiélvezheti cége sikerét. Jeff Bezost ma repíti – ha csak két percre is – az űrbe vállalata, a Blue Origin, Richard Branson pedig jó eséllyel még mindig hatással van alkotásának, a Virgin Galactic repülőgépével tett magaslégköri utazásnak.

Bár ez sokak számára drága hóbortnak tűnik, amivel csak a leggazdagabbak szórakoztathatják magukat, korábban a forbes.hu-n kicsit más megvilágításba helyeztük a dolgokat a Bloomberg publicistája által.

Rengeteg pénz van az űriparban, a milliárdosok csak a hab a tortán

A következő generációnak könnyebb lesz

Bezos a mai űrutazása előtt egy nappal állt ki, és kikérte magának azokat a véleményeket, amik szerint ő csak szórakozni megy az űrbe. (Pontosabban annak szélére.) A milliárdos az NBC Today című reggeli műsorában testvérével, Markkal, a nyolcvankét éves Wally Funkkal, és a tizennyolc éves Oliver Daemannal szerepelt. Ők Bezos mellett ma szintén ott lesznek a New Shepard fedélzetén, amikor a rakétát kilövik.

Bezos azt mondta, hogy elsősorban a jövő generációjáért vállalta be a kalandot.

Szerinte az űrutazás ma még elképesztően drága, és még nem is igazán lehet érdekes dolgokat csinálni az űrben. Úgy látja, ez a feladat a következő generációra vár, míg az ő nemzedékének az a dolga, hogy felépítsék az ehhez szükséges infrastruktúrát.

A világ leggazdagabb embere úgy látja, hogy rengeteg probléma van a Földön, éppen ezért a jövőbe kell tekinteni. Feladatának tekinti, hogy társaival utat építsenek az űrbe, hogy az a következő generációnak már kitaposott legyen.

A Blue Origin képviselői a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondták, hogy a New Shepard átesett a szükséges biztonsági ellenőrzésen és készen áll a keddi, helyi idő szerinti reggel nyolcas indulásra.

Mely milliárdosok jártak eddig az űrben?

Kép: Twitter // Jeff Bezos

Oszd meg!