Fotó: Kép: Twitter // Jeff Bezos
Üzlet

Jeff Bezos brutális összeggel szállt be a klímaváltozás elleni harcba

Forbes
2020. február 18. 3 perc olvasás

Az Amazon vezérét sok kritika érte korábban, hogy lehetőségeihez képest szinte alig járul hozzá a bolygót fenyegető kockázatok elhárításához, most könyékig beletúrt a pénztárcájába.

Teljes vagyonának tíz százalékát, 10 milliárd dollárt fektet a szintén frissen létrehozott alapítványába. A lépést Bezos az Instagramon jelentette be. Az amerikai Forbes információi szerint az pénz folyósítása a nyár során indul meg, a Bezos Earth Fund célja, hogy olyan kutatásokat, NGO-kat és aktivistákat támogasson, akik valóban tesznek a környezet védelméért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés,

A Bezos Earth Fund az Amazon-vezér eddigi legnagyobb jótékonysági projektje. Bezost rengeteg kritika érte, hogy a többi milliárdoshoz képest mennyire elhanyagolja a jótékonykodást.

A Forbes másik két topmilliárdosa, Bill Gates és Warren Buffett 2010-ben indította el Giving Pledge kezdeményezését, melynek lényege, hogy a csatlakozók vállalják, hogy vagyonuk legalább felét jótékony célra ajánlják fel. Indulása óta 205-en csatlakoztak a felhíváshoz, köztük többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, a médiamogul-politikus Michael Bloomberg, Larry Ellison Oracle-vezér, a Tesla-alapító Elon Musk, Brian Chesky, az Airbnb társalapítója és az Easyjet fapados légitársaságot 28 évesen megalapító Stelios Haji-Ioannou.

“A klímaváltozás jelenleg a bolygónkat fenyegető egyik legnagyobb veszély. Nem csak azon akarok dolgozni, hogy az eddig már bevált módszereket tovább erősítsem, hanem hogy új megoldásokkal álljunk elő, ami fel tudja venni a harcot a klmaváltozás katasztrofális hatásaival.” – nyilatkozta Bezos.

Jeff Bezos az Amazon alapítója, a világ leggazdagabb embere. Az amerikai Forbes 129,9 milliárd dollárra becsüli jelenlegi vagyonát, ebből most 10 milliárd dollárt, közel 10 százalékot fordít jótékonyságra. Bezos kezében van az Amazon részvényeinek 12 százaléka, de mellette tulajdonosa a Washington Postnak is.