Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

21 millió dolláros befektetést kapott az Organica, a magyar alapítású víztisztító startup

Az Organica arborétumba öltött városi szennyvíztisztítókat épít, a befektetést főleg az ázsiai terjeszkedésre fordítják.

Február 1-jén jelentette be az amerikai székhelyű, budapesti alapítású, de főleg Ázsiában terjeszkedő cég, hogy sikeresen zárták az ún. “D befektetési kört” (startup nyelven series D, ami arra utal, hogy érett fázisban, nagyobb tőkeinjekciót kapott a vállalkozás). Összesen 21 millió dollár jött össze, de egy második részlet is várható.

„Ez egy kritikus mérföldkő az Organica fejlődésében, hogy a 21.század standard városi szennyvízkezelési rendszere legyen” – nyilatkozta Ali Raivetz, az Organica CEO-ja.

„A mostani befektetés elegendő tőkét biztosít ahhoz, hogy megerősítse a vállalat mérlegét és nagyobb, bonyolultabb projekteket valósítson meg Ázsiában.”

A befektetési kör a CITIC Capital alá tartozó Capital Silk Road Fund vezetésével valósult meg. Ez egy alternatív befektetéskezelő és tanácsadó vállalat, amely otthonosan mozog a kínai üzleti életben.

Az összegyűjtött tőke jelentős része az Organica egyik korábbi befektetőjétől, a párizsi Idinvest Partners egyik alapjától érkezett, ők szintén a kínai piacra specializálódtak.

„Az elmúlt években a szennyvízkezelési piac a decentralizáció felé mozdult, hasonlóan az energiatermeléshez. Az Organica vezet ebben a szegmensben, referenciákkal olyan városokban, mint Shanghaj, Shenzhen, Manila, Dzsakarta, Kolkata és Budapest” – tette hozzá Raivetz.

Burjánzó növénytelepeken keresztül

Bodnár Attila, az Organica társalapítója. // Fotó: Egyed Péter

Bodnár Attila, az Organica társalapítója. // Fotó: Egyed Péter

Az Organica vízipari startupot 1998-ban alapította Budapesten Bodnár Attila egy általános iskolai barátjával, Kenyeres Istvánnal, miután hazaköltözött Amerikából. A cégről itt írtunk korábban: lokális szennyvíztisztító és -újrahasznosító telepeik úgy néznek ki, mint egy arborétum, ahol a szennyvizet burjánzó növénytelepeken keresztülvezetve szűrik és biológiailag tisztítják.

A cégvezetést ma már az USA keleti partjára, Delaware-be és Princetonba helyezték át, az elsődleges célpiacuk pedig a hihetetlen tempóban urbanizálódó Ázsia. A megoldást ipari parkoknak, önkormányzatoknak, újabban ázsiai lakótelepeknek értékesítik.

Startup szempontból tényleg nagyon erősen indult az év: a februári lapszámban hosszú interjú olvasható az AImotive fejlesztési vezetőjével többek között a nemrég bevont 9,7 milliárdos (38 millió dollár) befektetésükről, valamint szintén az év elején jelentette be a Balabit, hogy felvásárolta az amerikai Quest, a Forbes becslése szerint legalább 100 millió dollárért.

Oszd meg!