Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az amerikai külügy telefonjait is feltörték az NSO szoftverével

Amerikai kormányzati telefonokat is feltörtek az NSO szoftverével.

Az amerikai külügyminisztérium legalább négy munkatársának törték fel a telefonját az izraeli NSO szoftverével – írta a Reuters névtelen forrásokra hivatkozva. Mindegyik eset az elmúlt pár hónapban történt, és mindegyik Ugandához kapcsolódott: az áldozatok vagy ott dolgoztak vagy munkájuknak köze volt az afrikai országhoz.

A Reuters nem jutott nyomára, ki rendelhette meg a lehallgatásokat. Az NSO annyit mondott: hogyha kiderül, hogy tényleg a cég eszközeit használták a lehallgatásokra, akkor az érintett vásárlókkal, felhasználókkal teljesen megszakítják a kapcsolatot.

Addig pedig az izraeli cég minden kormányszervvel együttműködik.

Az NSO jó ideje hangsúlyozza: kizárólag kormányzati szerveknek és titkosszolgálatoknak adott el a szoftverből, és csak arra, hogy potenciális biztonsági kockázatokat monitorozzanak vele, nem pedig arra, hogy belföldön, politikai alapon figyeljenek meg bárkit.

Ennek ellenére kiderült, hogy itthon is használta a kormányzat a cég Pegasus nevű szoftverét politikailag kényes személyes, vállalkozók, újságírókat és magánszemélyeket megfigyelésére.

Oszd meg!