Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Médiavállalkozót, újságírókat és magánszemélyeket figyeltek meg Magyarországon

A Central Média tulajdonosának, valamint a Direkt36 és a hvg.hu újságíróinak telefonjáról gyűjtöttek adatokat.

Nemzetközi összefogásban oknyomozó újságírók tárták fel, hogy Magyarországon is használták megfigyelésre az izraeli NSO Group által készített Pegasus kémszoftvert. A The Guardian és a The Washington Post a francia Forbidden Stories nonprofit újságíró-szervezet birtokába került kiszivárgott anyagok alapján azt írta, hogy megfigyelték, vagy kísérletet tettek mások mellett az alábbi személyek megfigyelésére:

  • Varga Zoltán milliárdos vállalkozó, a Central Media tulajdonosa
  • Chikán Attila volt gazdasági miniszter
  • Simicska Ádám, Simicska Lajos egykori oligarcha fia
  • Panyi Szabolcs és Szabó András, a Direkt36 újságírói (Panyi évek óta részt vesz a Forbes legbefolyásosabb magyar nőket összegző listájának összeállításában is)
  • Dercsényi Dávid, hvg.hu korábbi újságírója

Korábban beszámoltunk róla, hogy a magyar kormány egy másik kémszoftverből, a szintén izraeli Candiru termékéből is vásároltak.

A kiszivárgott adatok szerint összesen nagyjából 300 magyar állampolgár telefonját figyelte meg, illet tett kísérletet a Pegasus a megfigyelésre. A megfigyelés ténye nem minden érintettnél egyértelmű, mert a megfigyelés kezdete, 2017 óta vagy telefont cseréltek, vagy törölték a készülék adatait. Törvényszéki ellenőrzés ugyanakkor több esetben megerősítette a kémkedés tényét.

Az NSO Group a cikk szerint csak az izraeli kormány jóváhagyásával értékesíti a szoftverét, de a cég tagadta, hogy követnék a kormány utasítását.

A Die Zeit-nak az NSO egy korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország kormánya is a cég ügyfele, illetve hasonló eredményre jutott a Citizen Lab kanadai kutatócsoport.

A megfigyelésben érintett Direkt36 is terjedelmesen beszámol a részletekről, magyar vonatkozásairól.

A magyar kormány is vehetett az újságírók, aktivisták megfigyelésére használt kémszoftverből

Oszd meg!