Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Photomix Company // Pexels

Az ország, ahol az egyik leggazdagabb mágnás segít a kis kiadóknak a Facebook és a Google ellen

A kisebb ausztrál hírportálok nehezebben tudnak érvényesülni a tech óriásokkal szemben, hogy kiharcolhassák azt a licencdíjat, ami az idén meghozott médiatörvény szerint jár nekik.

Andrew Forrest ausztrál milliárdos, az amerikai Forbes milliárdoslistájának jelenlegi 87. helyezettje a Minderoo Foundation jótékonysági szervezeten keresztül segít a helyi kis lapkiadóknak a híreikért licencdíjat kiharcolni a közösségimédia-felületek és internetes keresőmotorokkal szemben – számolt be róla a Reuters.

Az országban az év elején szavazták meg azt az új médiatörvényt, melynek értelmében

a Facebook, a Google és társai csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért.

Forrest, aki a Fortescue Metals Group bányásztársaság elnöke és többségi tulajdonosa is, tervei szerint 18 kis kiadót tervez támogatni azzal, hogy a helyi versenyjogi rendelkezések megszegése nélkül kommunikál a nevükben az ausztrál fogyasztói és versenybizottsággal (Australian Competition and Consumer Commission). Több kis kiadó is üdvözli a Minderoo lépését, közülük többen is azzal a problémával küzdenek ugyanis, hogy míg a Google-lel igen, a Facebookkal már nem képesek megállapodni, szemben a nagyobb hírpiaci szereplőkkel.

A törvény ugyan a parttalan vagy meg nem valósult tárgyalások esetén lehetővé teszi, hogy az ausztrál kormány maga állapítson meg licencdíjat, csak jövő márciusban fogják újravizsgálni a törvény hatékonyságát, addig tehát a kisebb kiadók mentőöv nélkül maradnának.

A Minderoo olyan szempontokat vett figyelembe a 18 kiadó kiválasztásakor, mint hogy multikulturális közönséget érjenek el vagy hogy elsősorban helyi, regionális ügyekről számoljanak be.

A Google azt nyilatkozta, továbbra is mérettől függetlenül tárgyalnak kiadókkal, míg a Facebook úgy fogalmazott, hogy a kisebb, független kiadókat is hosszú ideje támogatják.

Címlapkép: Photomix Company // Pexels


Oszd meg!