Bryan Angelo // Unsplash
Fotó: Bryan Angelo // Unsplash
Üzlet

Összeáll az Amazonnal a világ egyik legnagyobb autógyártója

Forbes
2022. január 06. 3 perc olvasás

Közös autófejlesztésbe vág az Amazon és a Stellantis. A többek között a Fiat, az Opel és a Peugeot márkákat birtokló autógyártó segítségével elektromos furgonok készülnek a webáruház szállítási hálózata számára. Az e-kereskedelmi óriás a szoftveres hátteret adja.

A megállapodás az Amazon terjeszkedését segíti elő a szállítmányozási piacon, a Stellantis pedig ledolgozhatja a Teslával szembeni hátrányát a szoftveres megoldások területén – írja a CNN.

A Stellantis járművei a tervek szerint a digitális pilótafülke nevű program keretében 2024-től lesznek elérhetőek az Amazon által fejlesztett infotainment rendszerrel. A Ram Promaster elektromos járműveket 2023-ban dobják majd piacra, és az első vásárlójuk az Amazon lesz.

A megállapodás értelmében az autógyár felhőszolgáltója is az Amazon lehet a jövőben. Az e-kereskedelmi óriás a Rivian elektromos autógyártóval is megállapodott 100 ezer elektromos furgon vásárlásáról korábban. 2021 legnagyobb tőzsdei kibocsátását a Rivian Automobile amerikai elektromos autógyártó hajtotta végre novemberben a New York-i értéktőzsdén, 12 milliárd dollár (3,8 billiárd forint) értékben.

A Stellantis májusban a többek között az iPhone-ok összeszerelését is végző Foxconnal kötött üzletet az autóban található technológiák előállításától.

A Stellantis hosszú távú szoftverstratégiája alapján 2030-ra már 34 millió darab hálózatba kötött, egymással is kommunikáló autója (connected car) lenne az utakon, szemben a jelenlegi 12 millióval. Így szoftverek egyre nagyobb szerepet játszanak majd a járművek működésében, például az elektromos motorok és akkumulátorok és a szórakoztató rendszerek kezelése terén is.

Az elmúlt évben más autógyártók is hasonló megállapodásokat kötöttek nagy technológiai cégekkel. A Ford tavaly bejelentette, hogy megállapodást köt a Google-lel, arról, hogy a techóriás adattárolási szolgáltatásokat nyújtson az autógyártónak és szoftvereket biztosítson autóihoz. A GM a Microsofttal kötött együttműködést, amelynek keretében a szoftvercég befektet az az önvezető autókat gyártó Cruise nevű cégbe.

Emellett a napokban a Toyota bejelentette, hogy új önvezetőautó-szoftvert dog a piacra, amelyet mások számára is elérhetővé tenne.

A Capgemini előrejelzése szerint 2030-ra az autóipari bevételek több mint egyötöde közvetlenül a szoftverekből származik majd.

Borítókép: Bryan Angelo // Unsplash