Bryan Angelo // Unsplash
Fotó: Bryan Angelo // Unsplash
rövid hír

Black Friday-akciók másképp: klímaaktivisták Amazon-raktárakat vesznek célba

Forbes
2021. november 26. 2 perc olvasás

Az Amazon tizenöt európai raktáránál tüntettek klímaaktivisták a Black Friday alkalmából, számolt be róla a Reuters. Szintén sztrájkolnak az e-kereskedelmi óriás munkavállalói és szállítósofőrjei Németországban, Franciaországban, valamint Olaszországban is.

Azért vették célba az aktivisták a seattle-i székhelyű óriásvállalatot, hogy felszólaljanak környezetszennyező energiafogyasztásuk ellen. Mindeközben a szakszervezetek is aggályaikat fejezték ki, amiért az Amazon nem fizet sem elég munkabért, sem elég adót.

Az Extinction Rebellion nevű globális környezetvédelmi mozgalom azt is az Amazon úgymond „bűnei” közé sorolja, hogy magasabb a szén-dioxid-kibocsátása, mint egy közepes méretű országnak, ezzel elősegítve a fosszilis üzemanyagok iparát is.

A Reuters beszámolója szerint egyes raktárak bejáratait el is állják a tüntetők, például Angliában, Németországban vagy Hollandiában, valamint „a Black Friday az embereket és a bolygót is kizsákmányolja” vagy „végtelen növekedés, véges bolygó” feliratú táblákkal demonstrálnak.

Európa-szerte több szakszervezet is sztrájkra hívta a raktári alkalmazottakat és sofőröket, hogy hallassák hangjukat a cég szerintük méltatlanul alacsony bérei ellen és amiért nem fizetnek elég adót. Például Németországban, ami a cég második legnagyobb piacának számít az USA után, körülbelül 2500 alkalmazott demonstrálhat a rheinbergi, koblenzi és grabeni szállítóközpontokban.

Az Amazon reakciója

Az Amazon úgy reagált: „nagyon komolyan” veszi kötelezettségeit, például hogy 2040-re karbonsemlegesek lesznek, hogy megfelelő juttatást biztosítsanak biztonságos munkakörnyezetben és hogy kis angol vállalkozások tízezreinek nyújtsanak kereskedelmi platformot.

„Tudjuk, mindig lehet tenni még valamit” – tették hozzá.

Címlapkép: Bryan Angelo // Unsplash