Völner Pál. Fotó: Kormany.hu/Véssey Endre
rövid hír

Jól mennek a lemondott államtitkár családi cégei: Völneréknek százmilliós vagyona van

Forbes
2021. december 08. 2 perc olvasás

A Népszava átnézte a politikushoz közeli céghálót, a 2015-ban alapított szűkebb családi érdekeltségű cég kimondottan jól muzsikál és rengeteg készpénzt halmoztak fel benne.

Völner vagyonbevallása alapján egy győri és egy nyergesújfalui ingatlan és az oda bejelentett ügyvédi iroda tulajdonosa, emellett van 15 millió forintot érő bankbetéte. Sokkal értékesebbek viszont családi cégei, amik azután fordultak igazán nyereségessé, miután Völnert államtitkárrá nevezték ki.

A politikus felesége és a fia nevén lévő cége a főtevékenység szerint ingatlanüzlettel foglalkozó Tagba kft. A 2015-ben alapított cég hamar százmilliós forgalmat ért el, a cég eszközállománya közel egymilliárdosra hízott, ebből csak a pénzeszközök 552 milliót tesznek ki – írja a lap.

Ez utóbbi egyetlen év alatt több mint 50 százalékkal nőtt, a társaság kiegészítő melléklete szerint az 552 millió bankbetétben van.  

„Ha vigyázol magadra, életed végig nagyon biztos bevétel egy végrehajtói iroda”

A hajózásban is érdekeltek

Völner családja megvetette a lábát a hajózási piacon is (a politikus a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke is amúgy). Érdekesség, hogy ez akkor történt, mikor a politikus a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára volt, amihez a hajózás is hozzátartozik.

Amint a Népszava írja, a Tagba Kft.-nek 2017 óta résztulajdona van a nyergesújfalui Mahartlog Port Kft.-ben, ennek a cégnek pedig egyik vezetője az államtitkár 1994-ben született fia, a másik Domán Beáta, aki a svájci Viking River Cruises magyar leányvállalatát is vezeti.

A Népszava szerint utóbbi cég NER-közelinek számít, ez a társaság vehette meg korábban a fővárosi kikötőhelyek után évi több milliárdos pontondíjat szedő Mahart Passnave Kft. 49 százalékát. A többi 51 százalék a Rogán Antal felügyelete alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) maradt. 

Előzmények

A Legfőbb Ügyészség tegnap reggel jelentette be, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Az államtitkár tagadta a vádakat, de végül lemondott.

Lemond az államtitkár, miután a gyanú szerint rendszeresen 2-5 milliós vesztegetési pénzt fogadott el

A kiemelt képen Völner Pál. Fotó: Kormany.hu/Véssey Endre