Völner Pál. Fotó: Kormany.hu/Véssey Endre
rövid hír

Lemond az államtitkár, miután a gyanú szerint rendszeresen 2-5 milliós vesztegetési pénzt fogadott el

Forbes
2021. december 07. 3 perc olvasás

Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét komoly ügyben gyanúsították meg. A vádakat tagadja, de lemond.

„Nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról Völner Pál államtitkár” – áll a politikus 24.hu-hoz eljuttatott közleményében. 

A Legfőbb Ügyészség ma reggel jelentette be, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál

a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Völner az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Varga Judit miniszter helyettese volt.

Az ügy előzménye

A végrehajtói kar elnökének ügyéről hetek óta ír a sajtó (az érintettek és a hatóságok nagy titkolózása mellett), végül múlt héten egy Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erősítette meg, hogy korrupciós ügy miatt nyomozás folyik Schadl György ellen, akinek már az ingatlanjai is zár alá kerültek.

Mint kiderült, ebben az ügyben érintett a hatóságok szerint Völner is, aki 2019 nyarától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt (innen a kapcsolat).

Völner neve ezelőtt a Pegasus lehallgatási botrányban került elő, amikor főnöke azt mondta, az újságírók, a kormánytól független szereplők, üzletemberek, ügyvédek lehallgatását Völner hagyta jóvá.

A korábban ügyvédként dolgozó Völner 2006-ban csapott bele a politikába, amikor a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke lett.

2010 óta egyéni országgyűlési képviselő. Szintén 2010-ben nevezték ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkárává. 2014 és 2015 között az Országgyűlés Gazdasági bizottságának alelnöke volt, 2015-től 2018-ig pedig Komárom-Esztergom megye fejlesztési biztosa. 2015-től az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Varga Judit helyettese.

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke. A Magyar Hajózási Országos Szövetséget szintén 2015-től vezeti elnökként.

Érdekesség, hogy Völner volt az, aki a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárásokkal kapcsolatos új rendelkezéseket is kidolgozta.