Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szélsőségek az albérletpiacon: több millió forintot kell fizetni a legdrágább kiadó lakásért

Óriási árkülönbségek vannak az albérletek piacán, a kínálatban akár kétszázhetvenszeres árkülönbség is lehet.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével csütörtökön elindult a főszezon az albérletpiacon, a tanévre készülő diákok egy része a következő napokban, hetekben keres magának bérelhető lakás országszerte. Az ingatlan.com pedig a szezonnyitás apropóján összegyűjtötte az albérletpiaci legeket a 18 ezer hirdetésből álló kínálatból.

Felpörgő albérletpiac: a halogató egyetemisták drágábban találhatnak maguknak lakhatást

A legolcsóbbak és a legkisebbek

Július közepén a legolcsóbb kiadó lakóingatlan az országos kínálatban a Hajdú-Bihar megye határához közel eső Darvason található: az ottani 100 négyzetméteres lakásért havonta 20 ezer forintot kér az önkormányzat. Bár kétségtelenül alacsony ár az országos díjakhoz képest, a debreceni egyetemistáknak valószínűleg ez nem az igazi, mert a megyeszékhely tömegközlekedéssel legalább 2 órás távolságban van. A legolcsóbb egyetemvárosi albérlet egy kifejezetten egyetemistáknak ajánlott 60 négyzetméteres, 2 szobás dunaújvárosi panellakás, amelynek a bérleti díja 40 ezer forint havonta.

Bár Budapesten bőven 140 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, majdnem ezer ingatlan 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető.

A legalacsonyabb bérleti díjú fővárosi albérlet a XV. kerületben található, a Szentmihályi úton lévő 23 négyzetméteres ingatlanért 60 ezer forintot szeretne kapni a bérbeadó. A legkisebb lakást a Blaha Lujza térnél kínálják kiadásra havi 65 ezer forintért: egy szupermini garzonról van szó, mindössze 9 négyzetméteres. Nem csak a pesti, hanem a budai oldalon is van hasonlóan pici garzon. A II. kerületi lakás 10 négyzetméteres, és havonta 85 ezer forint fejében lehet kibérelni.

A legdrágábbak és a legnagyobbak

Az ország legdrágább albérlete egy majdnem 1900 négyzetméteres telekkel rendelkező, összesen 760 négyzetméter alapterületű, 10 szobás rózsadombi családi ház.

A tulajdonos havonta 15 ezer eurót, azaz mostani árfolyamon majdnem 5,4 millió forintot kér.

Ha csak szobákra vetítjük a bérleti díjat, akkor is több mint félmillió forint lenne.

forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com szerint ez most a legdrágább kiadó lakás a piacon // forrás: ingatlan.com

Az élmezőnyben szerepel még egy kiadó (egyébként 2 milliárd forintért eladó) kastély is, amely a budapesti II. kerületben található: a tulajdonos 4 millióért adná ki havonta, cserébe 26 szoba van benne plusz két önálló lakás tartozik hozzá majdnem 5000 négyzetméteres telken.

Kiemelt kép: Johnny Vigersten / Unsplash

Oszd meg!