Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felpörgő albérletpiac: a halogató egyetemisták drágábban találhatnak maguknak lakhatást

Alaposan rá kell készülniük az albérletkeresésre azoknak az egyetemistáknak, akik az új tanévre kedvező áron szeretnének kiadó lakást találni a fővárosban – hívja fel a figyelmet a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében.

A budapesti kiadó lakások piaca hónapok óta folyamatos élénkülést mutat: a korlátozó intézkedések enyhítésével majd feloldásával erősödött a keresleti oldal fizetőképessége, így

a bérleti díjak júniusra átlagosan 144 ezer forintra emelkedtek.

Ezzel együtt elkezdődött a belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra, így nyár végére egyre nehezebbé válik a felsőoktatásban tanulóknak pénztárcabarát lakást bérelni.

Aki tehát későn ébred, lemaradhat a kedvezőbb ajánlatokról.

Egyre nehezebben találhatnak kedvező árfekvésben kiadó lakást azok az egyetemisták, akik a szeptembertől várhatóan a hagyományos offline üzemmódban működő felsőoktatás miatt térnek vissza a fővárosba – mutat rá a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzése.

Ez beleillik abba a forgatókönyvbe, amit a közösségi albérletkereső-felület még az év eleji előrejelzésében vázolt. A budapesti albérletpiac az elmúlt hónapokban az élénkülés jeleit mutatta: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, ezek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt.

Szűkült az árolló

Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött. A tendenciát tovább erősítette, hogy ezzel párhuzamosan szép lassan elindult a budapesti belvárosi lakások visszaáramlása a rövidtávú kiadást célzó Airbnb-piacra. Így a megszokottól eltérően a nyár ellenére júniusban is pörgött az albérletpiac:

a hosszú távra tervező bérbeadók több bérlő közül válogathattak, és hamarabb kiadhatták a lakásukat.

Miközben a bérbeadók továbbra is óvatosak és csak lassan emelnek bérleti díjat, így a kínálati és keresleti oldal közötti árolló tovább szűkült. A pandémiát ugyanakkor még mindig nem heverte ki a piac, hiszen Budapesten az előző hónaphoz hasonlóan júniusban is 144 ezer forintot kértek átlagosan egy kiadó lakásért,

ezzel a kínálati bérleti díjak még mindig közel húszezer forinttal maradnak el az előző nyáron tapasztalt 162 ezer forint körüli áraktól.

Borítókép: Kipras Štreimikis // Unsplash

Oszd meg!