Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Afganisztán – egyre több gyerek alultáplált, nehéz ivóvízhez és élelmiszerhez jutni

Akut alultápláltsággal küzd az öt évnél fiatalabb gyermekek fele, az országban milliók éheznek – számolt be Hervé Ludovic De Lys, az UNICEF afganisztáni képviselője és Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program vezetője kétnapos, Heratban tett látogatásuk után.

Az UNICEF Forbes.hu-nak eljuttatott közleménye szerint a megfelelő minőségű vízhez, élelmiszerekhez és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányában az afgán gyerekek és családjaik viselik a fegyveres konfliktus és a gazdasági válság tragikus következményeit.

Jelenleg 14 millió lakos néz szembe súlyos élelmezési bizonytalansággal, 3,2 millió öt év alatti gyermek pedig alultáplált, 1 millió közvetlen veszélyben van.

„A gyerekek egyre betegebbek, családjaik egyre kevésbé tudnak gondoskodni a szükséges ellátásról, a helyzetet súlyosbítja a gyorsan terjedő kanyaró és a hasmenéses megbetegedések is” – mondta Hervé Ludovic De Lys, az UNICEF afganisztáni képviselője. „Találkoztam olyan édesanyával, akinek 18 hónapos lányát heveny alultápláltság miatt kezelik a kórházban,
mert ő maga nem jut élelemhez és így nincs teje táplálni gyermekét” – tette hozzá De Lys.

A Világélelmezési Program felmérései szerint Afganisztánban a háztartások 95 százaléka nem fogyaszt elegendő ételt, a tél közeledtével ráadásul egyre nehezebbé válnak a mindennapok.

De Lys és McGroarty Heratban tettek látogatást. Az ideiglenes táborban az UNICEF és a Világélelmezési Program egészségügyi és élelmezési szolgáltatásokat nyújt nőknek és gyermekeknek. Ezeket a kapacitásokat most további 100 mobil egészségügyi és élelmezési csapattal bővítik. Fotó: UNICEF

Mary-Ellen McGroarty, a Világélelmezési Program afganisztáni képviselője az afgán lakosságot sújtó éhezés további súlyos következményeinek elkerülése érdekében a nemzetközi közösség hetekkel korábban megígért támogatásait sürgeti.

2021 eleje óta a Világélelmezési Program összesen mintegy 8,7 millió embernek nyújtott életmentő élelmiszerellátást Afganisztánban, köztük 400 ezer terhes és szoptató nőnek és 790 ezer öt év alatti gyermeknek.

Az UNICEF csak az elmúlt 8 hétben további 210 ezer akut alultápláltsággal küzdő gyermeket látott el életmentő kezeléssel, 42 ezer gyermeket terápiás étellel és 5200-at terápiás tejjel.

Borítókép: UNICEF

Oszd meg!