Fotó: Afganisztán forrás: Reuters/Szabad Európa
rövid hír

Afganisztán – sokan mindenüket eladják, csak hogy ételhez vagy pénzhez jussanak a gazdasági összeomlás árnyékában

Unyatyinszki György
2021. szeptember 20. 2 perc olvasás

A tálib hatalomátvétel óta drasztikusan nőtt a munkanélküliség, fogy az élelmiszer. Aki teheti, menekül. Akinek erre nincs pénze, személyes tárgyait kezdi eladni, hogy élelemhez jusson. 

Már személyes tárgyaikat is eladják azok az afgánok, akik az ország elhagyására vagy ételre gyűjtenek, miután megroppant az ország gazdasága a tálib-kormány felállásakor – mutatta be a Reuters felvételeit a Szabad Európa.

A politikai és katonai káoszt a gazdasági követte, miközben még az amerikaiak által támogatott kormány idején sem volt ideális az ország gazdasági állapota. Az akkor még „csak” 30 százalékos munkanélküliség drasztikusan nőtt: a közigazgatási dolgozók jelentős részének nincs munkája, hónapok óta nem kaptak fizetést, illetve a nők sem dolgozhatnak már – mivel a házukat sem hagyhatják el férfi nélkül.

Az afgán jegybank pénzügyi lehetőségei beszűkültek, alig maradt mozgósítható tartalékuk, külföldi tartalékaik nagy részét befagyasztották. Készpénzhiány van, a lakossági pénzintézetek készpénzkifizetéseit korlátozták, legfeljebb heti 200 dollárt fizetnek ki.

Éhínség közeleg

A kereskedelmi kapcsolatok megroppanása miatt, egyre kevesebb áru érkezik Afganisztánba. Helyi beszámolók szerint a jelenlegi készletek 2-3 hónapra lehetnek elegendők.

Az afganisztáni segélyezést leállította a Világbank, mert annak elosztásában nem bízik a tálib kormányban.

A fizetőképes lakosság drasztikus csökkenése miatt azonban egyébként is az éhezés határára, vagy azon túlra kerültek a helyiek.

Az ENSZ a helyzet további romlásával számol, ami nem csak az éhezésben, hanem a migrációban is meg fog mutatkozni.

Kiemelt kép: Reuters / Szabad Európa