Fotó: Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala
rövid hír

A Twitter már a Trump üzeneteit közvetítő gyanús fiókokat is letiltotta

Forbes
2021. május 07. 5 perc olvasás

Továb gyűrűzik a Trump-balhé, a Twitter már a gyanús fiókokat is letiltotta, mert azok kijátszák a volt elnök tilalmára vonatkozó szabályokat. Fájhat a volt elnöknek, több tízmillió hívének adományai nélkül nehezen álmodozhat a 2024-es győzelemről. Azért van B-terve.

Számos olyan fiókot függesztett fel a Twitter, amelyek Donald Trump új oldaláról, a donaldjtrump.com-ról származó posztokat osztott meg – írja a Reuters. A Twitter szerint ezek a fiókok ki akarják játszani a közösségi oldal szabályzatát és a tilalom ellenére közvetíteni akarják Trump gondolatait, pedig azt a közösségi platform megtiltotta.

A stílus, a mondanivaló pont ugyanaz

Kedden egy új résszel bővült Trump oldala, a „From the Desk of Donald J. Trump,”, azaz „Donald Trump asztaláról” cíművel. Ezen a volt elnök gyakorlatilag azokat a posztjait jeleníti meg, amiket korábban a Twitterre vagy a Facebookra írt volna. Érdemes végigpörgetni, a stílus, a mondanivaló pontosan ugyanaz.

Ott ütik Trumpot, ahol a legjobban fáj

Legújabb posztjában például a politikus-üzletember arról értekezik, hogy a 2020-as elnökválasztás az ország történetének legnagyobb csalása volt, jogszerűtlen, alkotmányellenes folyamat, amiért a Demokrata Párt a hibás. Sőt, a választás még nagyobb csalás volt mint a

„Russia, Russia, Russia, Mueller, Mueller, Mueller, Impeachment Hoax #1, Impeachment Hoax #2”,

amivel a volt elnök a Robert Mueller különleges ügyész vezette, az orosz beavatkozásról szóló vizsgálatra és jelentésre, valamint a két impeachment eljárásra gondol.

A Twitter elég magabiztos közleményt adott ki. Arra hivatkoznak, hogy az érintett fiókok egyetlen célja, hogy helyettesítsék a kitiltott elnököt és posztjait. A Trump-csapat közben hangsúlyozta, hogy semmi közük az érintett fiókokhoz. Olyanokról van szó, mint a

@DJTDesk, @DJTrumpDesk, @DeskofDJT and @DeskOfTrump1, azaz számos olyan felhasználónév, ami kísértetiesen emlékeztet Trump oldalának nevére.

A közösségi platform azt is megerősítette, hogy Trump kitiltása végleges (pedig még a Twitter vezérigazgatója sem volt büszke rá). A felhasználók nyugodtan posztolhatják a politikus gondolatait, amíg annak nem célja a Twitter döntésének kijátszása. Érdekesség, hogy januárban még 

Szorul a hurok, de van B-terv

Épp egy nappal korábban a Facebook tartalom-ellenőrző csoportja, az Oversight Board döntött úgy, hogy fél évvel meghosszabbítja Trump kitiltását a közösségi oldalról. A testület szerint a Facebook jogosan tüntette el a volt elnököt a felületről a 2021. január 6-i események után, amikor Trump hívei megrohamozták a washingtoni Capitoliumot, és ez több ember halálához vezetett. Az Instagramon sem érhető már el, az összes nagy közösségi platform eltüntette az üzeneteit.

Elmélkedő Twitter-vezér Trump tiltásáról: nem vagyok rá büszke

Egy Trump-közeli forrás alapján a Reuters azt írja, hogy a volt elnök a weboldalának felpörgetése után már tervezgeti saját közösségi oldalát is, ez volna a B-terv. Van mit behoznia:

Twitteren 88 millió, míg a Facebookon és az Instagramon összesen 60 millió követője volt.

Tegnap írtunk róla, hogy az amerikai közösségi platformok épp ott ütik Trumpot, ahol az a legjobban fáj neki: elveszik a legfontosabb kommunikációs csatornáját és azt a felületet, ahonnan a leggyorsabban tud pénzt szerezni.

Irgalmatlan pénz a kampány

Hiába gazdag ugyanis (a Forbes valós idejű listája szerint 2,4 milliárd dolláros vagyona van), egy elnöki kampány milliárd dolláros tétel.

Trump szokatlanul korán, már 2017-es beiktatása után nem sokkal belefogott a pénzgyűjtésbe, és még így is kevesebb forrást jött össze, mint demokrata ellenfelének, Joe Bidennek.

A republikánus jelölt a 2020-as elnökválasztásig nagyjából 1,6 milliárd dollárt gyűjtött össze, ennek egy részét kifejezetten kicsi, 200 dollár alatt adományokból.

A kis összegek adományozóit az elnök jellemzően a közösségi platformokon érte el, a Facebook és a Twitter pedig pont ebben gátolja meg.

Azt, hogy mekkora szüksége van az adományokra, jól mutatja, hogy a vesztes elnökválasztás utáni három hétben is még bő 200 millió dollárt gyűjtött össze. Pusztán arra, hogy megtámadja az eredményt.

Trump nagyvonalú búcsúlevelet hagyott Bidennek

Jó kérdés, hogy ha Trump tényleg elindítja saját közösségi oldalát, akkor milyen gyorsan találnak rá a követői. A volt elnöknek szokatlanul erős, hűséges bázisa van, nem véletlen, hogy a második kampányának végén 11 millióval többen (2016-ban 63 millióan, 2020-ban 74 millióan) szavaztak rá, mint az elsőben. Ez nem példátlan (George W. Bush hasonló arányban növelte szavazatait), de azért feltűnően nagy különbség.

Kép: Donald Trump hivatalos, azóta megszűnt Facebook-oldala