Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elmélkedő Twitter-vezér Trump tiltásáról: nem vagyok rá büszke

Jack Dorsey a közösségi médiákkal is kritikusan szólalt meg azután, hogy a Capitoliumnál múlt héten történteket követően a Twitter is letiltotta az amerikai elnök profilját.

Szerdán Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója először szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy múlt hét szerdán Donald Trump elnök hívei megostromolták a Capitoliumot, hogy megakadályozzák Joe Biden elnökké választásának hitelesítését. Azóta magyar idő szerint szerda este a Képviselőház újabb vádeljárást kezdeményezett Trump ellen.

Dorsey tweetjeiben – amelyeket a Business Insider idéz – azt írja,

jól döntöttek, amikor a szerdai események után letiltották Donald Trump profilját – de aggodalmát is kifejezi a hosszabb távú hatások miatt.

„Nem ünneplem vagy vagyok büszke a Donald Trump profiljának tiltására, vagy ahogy idáig jutottunk. Világos figyelmeztetés után tettük ezt meg. A rendelkezésre álló legpontosabb, Twitteren és azon kívüli fizikai fenyegetésről szóló információkra támaszkodva döntöttünk így” – írja Dorsey.

„Azt hiszem, ez volt a Twitter részéről a helyes döntés. Rendkívüli és tarthatatlan körülményekkel néztünk szembe, amelyek arra kényszerítettek minket, hogy minden figyelmünket a közbiztonságra helyezzük. Láthatóan valós az online beszédből eredő valós világban tapasztalható kár.”

A vezérigazgató ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Trump letiltása egyben csalódás is.

„Az egészséges párbeszéd előmozdításának kudarca ez. Nekünk pedig ideje szembenézni a saját tetteinkkel és a minket körülvevő környezettel” – utalt ezzel a közösségi médiák szerepére. Szerinte a letiltáshoz hasonló lépések megosztja a párbeszédet és az embereket, és korlátozza a tisztázás, helyrehozás és tanulás lehetőségét.

Egyben a nagy közösségi médiumok felelősségével kapcsolatban is kritikus, mert szerinte „veszélyes precedenst teremtettek”, ami rámutat „egyetlen személy vagy cég hatalmára a globális közbeszéd felett.”

Nem csak a Twitter tiltotta le az elnököt

Trumpot nemcsak a Twitter tiltotta le: így tett a Facebook és az ahhoz tartozó Instagram is, majd nem sokkal később a Snap és a YouTube. Mindegyik cég arra hivatkozik, hogy Trump szerintük febújtotta híveit az erőszakra.

Trumpot a Twitter, a Facebook és az Instagram is letiltotta

Az elnök hívei közül sokan úgy reagáltak, hogy más közösségi média felületeket kerestek maguknak: ilyen a Parler és a Gab, amelyek a nagyobb techcégeknél jóval kevésbé szűrik a náluk megjelent bejegyzéseket, a szabad véleménynyilvánítás erődeiként pozícionálva ezzel magukat.

Miután több hír is megjelent arról, hogy a Capitolium ostromának megszervezésében a Parleren folyó egyezkedéseknek kulcsszerepe lehetett, több nagy cég is fellépett az oldal ellen: az Amazon tárhelyszolgáltatójából törölte az oldalt, az Apple és a Google pedig a webboltjából tüntette el, hogy ne lehessen letölteni.

Dorsey ezekre a lépésekre reagálva azt mondja: szerinte a nagy techcégek Parler elleni fellépése mind egyéni döntés eredménye és nem egyeztetéseké. Ugyanakkor úgy látja, „hosszabb távon ez rombolóan hat a nyitott internet nemes ideájára és céljaira”.

A Twitter-igazgató szerint éppen ezért a közösségi médiáknak szembe kell nézniük a szabályaik és büntetéseik következetlenségével, illetve azzal, hogyan ösztönöznek károkozásra és rendbontásra, emellett működésük átláthatóbbá tételére is szükség van. Dorsey egy nyitottabb és decentralizáltabb közösségi média kialakítása mellett van: jó példaként a Bitcoint hozta fel, amelyet „nem egyetlen személy irányít vagy befolyásol”.

Borítókép: JD Lasica / Wikimedia

Oszd meg!