Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Fotó: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View
Üzlet

A Titász és a Tigáz után újabb cégek Mészáros Lőrincék célkeresztjében

Zsiborás Gergő
2019. október 28. 5 perc olvasás

Sikeres kötvényaukción van túl Mészáros Lőrinc befektetési holdingja. Az MNB kötvényprogramjának hála százmilliókat spórolt a befektetési holding. 

Pénteken a kereskedés után jelent meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a közlemény, miszerint sikeres kötvénykibocsátáson van túl a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global, mely az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényprogramjának részeseként igen kedvező feltételek mellett jutott 28, 77 milliárd forintos plusz forráshoz. 

A bevont forrás felét – a kötvényprogram feltételeinek megfelelően – maga a jegybank jegyezte le, a másik 14 milliárdot az Opus által az aukcióra meghívott intézményi befektetők. Az MNB még beszállhat egy újabb fordulóban, hiszen a program része, hogy a kötvényeket be kell vezetni egy BÉT által működtetett piacra, itt újabb 20 százalékot leköthet majd a jegybank. 

A Portfólio.hu-nak Gál Miklós, az Opus Global vezérigazgatója beszélt az aukcióról és a befektetési holding terveiről. A most bevont forrás alapvetően nem módosítja a csoport eladósodottságát, hiszen meglévő hitelek kiváltására használják fel. “Százmilliós nagyságrendű lehet a megtakarítás” – mondta erről a vezérigazgató. 

A forrást kisebb részben újabb akvizíciókra fordíthatják majd. Erről Gál a következőket mondta:

  •  „A turizmusban további szállodák vásárlása és a jelenlegi szállodák jól strukturált és a holding jövedelemtermelő képességét előnytelenül nem befolyásoló felújítása, a szolgáltatások folyamatos javítása, és néhány hotel esetében egy esetleges szintlépés elérése lehet cél.”
  • „A keményítőüzemünk szerintem egy magyar sikertörténet, jelenleg nem tudunk annyit gyártani, mint amennyit el tudnánk adni. Ezen a területen szívesen beruháznánk saját magunk, vagy vásárolnánk, de leginkább kiviteleznénk.”
  • „Az energetika szintén fejlődő divíziónk, ahol a befektetőink számára látható irányba, a szolgáltatások irányába teszünk egyértelmű lépéseket. Másik pillérként a megújuló energiatermelés felé fordulnánk, így a naperőmű és a geotermikus energia is érdekes lehetőségeket rejt számunkra.”
  • „Az iparban és az építőiparban  újabb és újabb munkák pontos időbeli ütemezése és minőségi elvégzése, kivitelezése a cél a folyamatos profittermelés biztosítása mellett. Olyan nehézipari cégeket, mint a Wamsler, szívesen vásárolnánk vagy szereznénk benne részesedést.” 

Ennek kapcsán a vezérigazgatónak volt egy érdekes mondata. 

„Nem visszük, hanem hozzuk a pénzt a magyar gazdaságba”

– mondta annak kapcsán, hogy a többek között egyedi kormánytámogatással új pályára állított Wamsler kályha- és kandallógyára főleg exportra szállít. Ugyancsak példaként említette a holding izocukorgyárát – amely állami bankokon és tőkealapokon keresztül szintén jelentős forrásokat kapott. 

Újabb milliárdokat tesz az állam Mészáros izocukorgyárába

A legnagyobb üzletük jelenleg, hogy megvásárolták az ország ötödét árammal ellátó Titász-t, ez 100 milliárdos nagyságrendű deal Gál szerint, és a Tigázban is érdekeltek lettek

Akvizícióban elsősorban a magyar piacon gondolkondak, ez alól iparági sajátosságok miatt kivétel a turizmus és az energetika. A csoport elég egyértelműen abba az irányba megy, hogy a négy stratégiainak meghatározott iparágban (turizmus, energetika, ipar és élelmiszeripar) fejlesztene, az egyéb, vagyonkezeléssel kapcsolatos érdekeltségeiken akár túl is adnának. Nem megelepetés, az ingatlanos portólióval rendelkező Appennin Holdingból már el is adták meglévő részvénycsomagjuk egy részét, nem is akárkinek

Mészáros Lőrinc profitot realizál: Tiborcz Istvánnal üzletelt, megint

„Jelenleg 53 cégünk van a konszolidációs körben, de dolgozunk azon, hogy a befektetők, elemzők számára is sokkal átláthatóbb struktúrába szervezzük ezeket.” 

Nagy kérdés, mi lesz a CIG Pannóniával, melynek komoly forrás kell majd ahhoz, hogy kezelje, biztosítóját afrikai csalók verték át milliárdos károkat okozva. „A kisebbségi részesedésű tőzsdei társaságokból, ahol nem tudunk betölteni többségi, irányító funkciót, folyamatosan vizsgáljuk a kiszállási lehetőségeket és inkább azokra fordítanánk az energiát és a pénzt, ahol az irányításunkkal használhatjuk ki a növekedési potenciált. Ezzel elkerülhetjük azt is, hogy egy másik részvénytársaság árfolyamának változása hatással legyen a saját árfolyamunkra, miközben a működésére nincs döntő ráhatásunk. A teljes eszközértékünkben egyébként szinte elhanyagolható, kevesebb mint 2,5 százalék a CIG-részesedés” – mondta az interjúban Gál. 


Opus-kötvényaukció, részletek: 

Kötvény neve: Opus Global 2029
Aukció időpontja: 2019. október 25.
Pénzügyi teljesítés időpontja: 2019. október 29.
Kötvény lejárat: 2029. október 29.
Felajánlott mennyiség névértéken: 28,6 milliárd forint
Benyújtott összes ajánlat névértéken: 28,6 milliárd forint
Jelen forgalomba hozatal összmennyisége
névértéken:
28,77 milliárd forint
Bevont forrás összege (névérték * átlagos eladási ár * darabszám): 28,77 milliárd forint
Kamatozás típusa: fix 
Kupon mértéke: 2,8 %
Átlagos eladási ár: 100,5998 %
Átlaghozam: 2,7306 %
A papír lejáratához legközelebbi HUF (mid)-swap: 1,30 %
Felár, HUF swap-hoz képest: 143 bázispont

Borítókép: Az Opus Global székhelye a budapesti Andrássy úton. Kép: Google Street View