Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu
Üzlet

Mától Mészáros Lőrinctől (is) kapják a tiszántúliak a földgázt

Sándor Krisztián, újságíró
2019. július 16. 3 perc olvasás

A Mátrai Erőmű után a földgázszektorból is harap egyet a Mészáros-birodalom: a Tigáz közel 50 százalékát veszi meg az Opushoz köthető magántőkealap.

A Met-csoport részvényjegyzési megállapodást kötött a Status Energy-vel, amivel tőkét emelnek a Tigáz Zrt.-ben – írja a Portfolio.

A megállapodás értelmében a Status Energy 50%-os közvetlen tulajdont szerez az MS Energy Holding AG-ban, ennek révén pedig közvetett módon 49,57 százalékos részesedéshez jut a Tigáz Zrt.-ben. Mint írják, a tranzakció kizárólag a földgázelosztó vállalat tulajdonosi szerkezetében jelent változást, a Tigáz vezérigazgatója továbbra is Lehőcz Balázs Gábor marad, ugyanakkor az új tulajdonos Kiss Csabát üzletfejlesztési- és stratégiai vezérigazgató-helyettesnek, Baji Csabát, az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetőjét pedig igazgatósági tagnak delegálja.

Energetikában terjeszkedik Mészáros

A Tigáz földgázelosztót és gázszolgáltatót még 2017 év végén vásárolta meg a Met az olasz Enitől. Az észak-alföldi megyékben ez a cég felel a lakossági földgázellátásért, hozzávetőleg 33 ezer kilométernyi gázvezetéket üzemeltet.

A Met svájci székhelyű, de magyar tulajdonú energetikai vállalatcsoport, ami komoly játékossá vált az európai földgázszektorban, földgázszolgáltatók, gázkereskedők és földgáztüzelésű erőművek tartoznak a csoporthoz. A Forbes Magyar 100 listáján, ahol a legértékesebb kizárólag magyar tulajdonú cégeket összesítjük, a Met 55 milliárd forintos becsült cégértékkel a 13. helyen szerepelt. Az értékelés alapját az adta, hogy tavaly ilyen árazás mellett vásárolta ki a menedzsment – élén Lakatos Benjáminnal – a korábbi tulajdonosokat.

A mostani tőkeemelésben partner Status Energy Mészáros Lőrinc köréhez tartozik – igaz, jó pár áttételen keresztül. Egészen pontosan így:

  • az Opus tőzsdei céghez tartozik az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.
  • ami kezeli a Status Capital Magántőkealapot
  • aminek egyik leánycége a Status Energy Kft.

A Mészáros-birodalmon belül a Status-cégcsoportban energetikai érdekeltségek vannak, ide tartozik például a Mátrai Erőmű is. A Status Capital Magántőkealapnak (a magántőkealapoknak nem nyilvános a tulajdonosi struktúrája) a legfrissebb cégadatok szerint összesen három bejegyzett cége van:

  • Status Power Invest Kft.
  • Status Geo Invest Kft.
  • Status Energy Kft.

A fentiek közül a Status Power Invest onnan lehet ismerős, hogy ez vásárolta ki a cseh partnereket a Mátrai Erőműből. A mostani Tigáz-ügyletben érdekelt Status Energy Kft.-t 2019. júniusban jegyezték be, vélhetően már a tranzakcióra készülve.

Mészáros Lőrinc elképesztő napja: övé lesz az egész Mátrai Erőmű

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu