Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros Lőrinc profitot realizál: Tiborcz Istvánnal üzletelt, megint

Az Opus Global tisztítja portfólióját, de az Appeninn-papírok sem kerülnek olyan messze az eddigi helyüktől. A vevő a miniszterelnök veje, Tiborcz István. 

A tervezettnél rövidebb idő alatt értékesítette Appeninn-részvényeinek első, 9% tulajdoni hányadot megtestesítő csomagját az Opus Global Nyrt. – tudtuk meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei befektetőcégtől. Az Opus Global már korábban közölte, hogy az ingatlanpiaci folyamatok miatt “profitot realizálna” és áruba bocsájtja az Appeninn-részvénycsomagját.

Azon pedig semmi meglepő nincs, hogy ennek első felvonását gyorsan nyélbe is ütötték: a vevő ugyanis a miniszterelnök veje, Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt. 

Az Opus Global az adásvételről szóló megállapodást 2019. október 8-án írta alá a BDPST Zrt.-vel. A fennmaradt Appeninn-tulajdonrész értékesítését pedig befektetési vállalkozás közreműködésével valósítja meg az Opus. Az Appeninn-részvények értékesítéséből származó bevételt az Opus – mint közleményükben írják – “a stratégiai portfóliójának értékteremtő fejlesztéseire, továbbá akvizíciók megvalósítására fordítja”, elsősorban az energetika és az élelmiszeripar területén.

Az üzlet előtt az Opusnak 18,7 százalékos tulajdonrésze volt az Appeninnben, most 4 263 428 darab, 100 forint névértékű Appeninn-részvény értékesítéséről állapodott meg a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-vel. A Tiborcz-féle BDPST Zrt. legkésőbb 2019. december 20-ig rendezheti a vételárat, majd az értékpapírok transzferét követően azok tulajdonjoga, valamint a hozzájuk fűződő további jogok és kötelezettségek a BDPST Zrt.-t illetik meg.

Tiborczék ezzel tovább növelik befolyásukat az értékes ingatlanvagyonnal rendelkező Appeninnben, 2018 augusztusában ugyanis a felek már üzleteltek egyszer.  A BDPSZ Zrt. akkor a Mészáros Lőrinchez tartozó Konzum PE Magántőkealaptól vásárolta meg az Appeninn Holding Zrt. 20,59 százalékát, a részvényárak alapján 6 milliárdosra taksált üzletet tőzsdén kívüli megállapodással vitték keresztül, vagyis nem tudni mennyit fizetett akkor Tiborcz a részvénycsomagért. 

Tisztítják a portfóliót 

A kereslet hatására az Opus Global Nyrt. az Appeninn Nyrt.-ben fennmaradt, 9,7% tulajdoni hányadot jelentő részesedését is értékesíteni kívánja egy következő lépésben, a profitmaximalizálás érdekében egy befektetési vállalkozás közreműködésével. A tranzakciókon realizálható hozamnak kedvez egyrészt az ingatlanpiac alakulása, másrészt az Opus Global azzal javítja az árazást, hogy le kíván mondani a társaságba beolvadt Konzum Nyrt. által az Appeninn  Nyrt.-ben szerzett közvetlen irányítási jogairól is az erre vonatkozó, 2018. márciusi szerződés megszüntetésével.

A Konzum Nyrt.-nek az Opus Globalba történő beolvadásakor jelentette be a nagyvállalat, hogy likvid befektetésként kezeli a más tőzsdei társaságban szerzett kisebbségi részesedéseit, köztük az Appeninn Holdingban lévő tulajdonát is, hogy ezekkel az elérhető legnagyobb profitot realizálja az Opus Global számára. A jelentős bővüléssel átszervezett társaság konzervatív, hosszútávú befektetési politikája a stratégiai divíziókban (élelmiszeripar, energetika, építőipar, turisztika) működő befektetések növekedésére fókuszál.

Az Opus lépése abból a szempontból érthető, hogy a befektetők felé jobban tudja majd kommunikálni, hogy milyen fókusszal fektet be, ezért megszabadul néhány portfólióelemtől. A Mészáros-féle erőcentrumtól azért nem kerültek olyan messze az Appeninn-papírok. 


 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató