Üzlet

Afrikai csalók miatt bajban a CIG biztosítója, Mészárosék biztos nem adnak tőkét

Forbes
2019. október 24. 4 perc olvasás

A CIG EMABIT-ot korábban több jelentős káresemény érte egy olaszországi deal kapcsán. Vizsgálat indul, a felfüggesztés annak lezárásáig, maximum egy évig tart. 

Azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdén jegyzett CIG Pannónia Nyrt. leányvállalatának, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt.-enk az olasz határon átnyúló tevékenységével kapcsolatban. A hírt az MNB közleményben tudatta a Forbes.hu szerkesztőségével, de két tőzsdei társaságnak is közleményt kellett róla kiadnia. 

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi ún. „gaming” kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett (és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően. Egy afrikai viszontbiztosító 2019 szeptemberében hamis viszontbiztosításokat kötött a céggel – az Index arról is ír, hogy októberben egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz. Az MNB a vizsgálat lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a szóban forgó termékek forgalmazását, mivel szerintük a meglévő szerződések meghosszabbítása vagy újak kötése, vagyis a vonatkozó olaszországi állomány további gyarapodása veszélyeztetné az érintettek gazdasági érdekeit. 

Felszólítást kapott a biztosító 

A  vizsgálat oka, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az átverés miatt. A szavatoló tőke egy igen fontos mutató a pénzintézeteknél, többek között a kockázatok fedezését is szolgálja, értéke azt mutatja meg, hogy egy esetleges egy esetleges csőd, vagy felszámolás esetén mekkora vagyon áll rendelkezésre a hitelezők, betétesek kifizetésére (az ezzel kapcsolatos előírások szigorodtak is az EU-ban, erről bővebben itt egy MNB-tanulmány). 

Az intézkedés célja az állománnyal kapcsolatos jövőbeni esetleges kockázatok mérséklése, és hogy ennek érdekében a biztosító mérje fel e kockázatokat, s tegyen lépéseket azok további csökkentésére. 

A vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló tevékenységét monitorozza, különösképp a kezesi és garanciatermékek forgalmazását. Az MNB egyúttal kötelezte a biztosítót, hogy haladéktalanul erősítse meg kockázatkezelési és kontrolltevékenységét és hozzon intézkedéseket biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható végzése érdekében.

Mészáros Lőrinc Opus Globalja nem fog fizetni 

Az ügy kapcsán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az anyavállalat CIG Pannónia is közleményt adott ki (gyakorlatilag ugyanazt, mint az MNB), valamint az Opus Global Nyrt. is, amely Mészáros Lőrinc befektetési holdingja. Az Opus ugyanis befektetője a CIG Pannóniának, az EMABIT anyacégének. Mint írják, ez nem tartozik a társaság  „stratégiai befektetései közé”,   „az EMABIT-ban esetlegesen felmerülő és pótlólagos forrásokat igénylő probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti” az Opust. Egyúttal elég egyértelműen kijelentik, hogy amennyiben bármilyen tőkepótlásra lesz szüksége a biztosítónak vagy anyacégének, azt nem az Opus Global fogja finanszírozni, erre vonatkozólag semmi fajta szerződéses kötelezettsége nincs is a befektetési holdingnak. Hangsúlyozzák, hogy az Opus Global eredményiere és osztalékfizetésére is csak elhanyagolható mértékben lesz hatással az ügy, legyen annak bármilyen kimenetele. 

A CIG Pannónia Nyrt. jelenleg a tőzsdei kereskedés legnagyobb vesztese a BÉT-en, cikkünk megjelenésekor 14,88 százalékos esésben az árfolyam. Az Opus Global 2,3 százalékos mínuszban van egyelőre. 

 

Borítókép: az MNB épülete.