Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tovább gyarapodik, de „kasztosodik” is leggazdagabb magyarok bankszámlája

A pénzintézeteknél kezelt vagyon 40 százaléka az ügyfelek 8-9 százalékánál koncentrálódik.

Míg 2017-ben a hazai pénzintézetek a lakosság 3680 milliárd forintját kezelték, 2021 elejére ez az összeg 7000 milliárd forintra nőtt – írja a Blochamps Capital elemzőcég Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményében a bankok adatai alapján.

Karagich István, a Blochamps alapítója szerint az elmúlt években elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött Magyarországon.

  • A 100 millió forint alatti számlákon tárolt összeg 2020-ig 3 év alatt 30 százalékkal nőtt, miközben a számlák száma csaknem 10 százalékkal csökkent.
  • A gazdagabb, 100 millió forint feletti kategóriában az emelkedés már 80 százalékos volt, miközben a banki ügyfelek száma változatlan volt ebben a kategóriában.

A 2021-es tendenciákat látva a Blochamps szerint a gazdagok tovább gazdagodnak, viszont a változatlan ügyfélszám miatt arra következtetnek, hogy

„a vagyonos rétegen belül is nyílik az olló, és gyors ‘kasztosodás’ kezdődött”.

A Blochamps jelentése szerint jelenleg a privátbanki ügyfelek 8-9 százaléka rendelkezik a teljes hazai privátbanki vagyon 40%-a felett – írják közleményükben.

Nem törte meg őket a járvány

Bár a jelentés kizárólag a bankokban elhelyezett vagyonra tér ki (tehát nem számol a részvényárfolyamokkal és más jószágokkal, ellentétben a Forbes 50 leggazdagabb magyart felsoroló listájával), a leggazdagabbak gyarapodása beleilleszkedik a nemzetközi trendbe is.

Korábban a Forbes.hu is megírta, hogy a járványhelyzet ellenére a világ leggazdagabb 25 emberének vagyona tovább gyarapodott.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI


Oszd meg!