Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ 25 leggazdagabbja dollármilliárdokkal lett gazdagabb a koronaválság elmúlt két hónapja alatt

A világ gazdagjai sokkal gazdagabbak lettek, mint két hónappal ezelőtt voltak, mikor beütött a vírusválság. Az amerikai Forbes listáján, ami a világ leggazdagabbjait gyűjti össze, az első 25 helyezett összesen 255 milliárd dollárral gyarapodott azóta, hogy a tőzsde március 23-án a mélybe zuhant. 

A leggazdagabb 25 vagyona (a Forbes csak a részvénytársaságokban érdekeltek vagyonát vizsgálta) összesen másfél billió dollárt (mintegy 480 ezer milliárdot) ér, ami a világ összvagyonának úgy 16 százalékát teszi ki. 

Mark Zuckerberg, a Facebook CEO-ja az elmúlt két hónap egyik legnagyobb győztese. A platform részvényei 60 százalékkal többet érnek ma, mint két hónapja, május 22-én pedig csúcsot döntöttek. A befektetők pozitívan reagáltak a Shop nevű új fejlesztésre is, ami a korlátozásokkal legsúlyosabban érintett kis-és középvállalkozásoknak kínált digitális piacteret. Zuckerberg egymaga 86,5 milliárd dolláros vagyonnal

a hetedik helyről a negyedik helyre kerül a világ gazdagjai kivételes listáján, ezzel 36 évesen megelőzve Warren Buffettet, Amancio Ortega Inditex-alapítót és Larry Ellison Oracle-társalapítót. 

A válság második legnagyobb győztese, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos. Az Amazon részvényei nagyot nőttek, összesen 29 százalékot a kiskereskedelmet is sújtó válság alatt. Bezos vagyona 146,9 miliárd dollárra rúg, ez 30 milliárddal, 26 százalékkal több, mint március 23-án volt.

A legnagyobb százalékot Colin Zheng Huang-nak, Kína második legnagyobb e-kereskedelem weboldalának, a Pinduoduo alapítójának hozta a koronavírus-válság. A közösségi vásárlás mintájára épülő oldal, ahol a barátok és családok együtt vásárolhatnak agresszív kampányának és óriási akcióinak köszönhetően a részvények csaknem megduplázódtak. A 40 éves vezérigazgató így 17,9 milliárd dollárral lett gazdagabb, 35,6 milliárd dolláros összvagyonával Kína harmadik leggazdagabb emberévé lépett elő. 

A listán jól látszik, hogy a techcégek vezetői tudtak a legnagyobbat nyerni a válságból.

A főként ezekere a cégekre fókuszáló Nasdaq 37 százalékos növekedést mutatott március 23. óta, míg az S&P 500 és a Dow Jones pedig 10, illetve 15 százalákos csökkenést mutat az év eddigi részére kivetítve. 

A listán, ami a március 23. hétfő és május 22. péntek közötti adatokat vizsgálta, egyetlen szereplő vagyona sem csökkent,

még a százalékosan legkisebbet gyarapodó Jim, Alice és Robert Walton vagyona is 3,6 milliárd dollárral lett több. 

A lista top 10 helyezettje alább, a teljes 25-ös lista ezen a linken érhető el.

1. Jeff Bezos

Nettó vagyon: 146,9 milliárd dollár, 29,9 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Amazon

2. Bill Gates

Nettó vagyon: 106,5 milliárd dollár, 11,9 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Microsoft

3. Bernard Arnault

Nettó vagyon: 94,1 milliárd dollár, 12,8 milliárddal nőtt
Ország: Franciaország
Cég: LVMH

4. Mark Zuckerberg

Nettó vagyon: 86,5 milliárd dollár, 31,4 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Facebook

5. Warren Buffett

Nettó vagyon: 69,2 milliárd dollár, 6 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Berkshire Hathaway

6. Larry Ellison

Nettó vagyon: 66,4 milliárd dollár, 10,4 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Oracle

7. Steve Ballmer

Nettó vagyon: 65,4 milliárd dollár, 14 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Microsoft

8. Larry Page

Nettó vagyon: 63,6 milliárd dollár, 14,2 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Google

9. Sergey Brin

Nettó vagyon: 61,3 milliárd dollár, 13,7 milliárddal nőtt
Ország: USA
Cég: Google

10. Amancio Ortega

Nettó vagyon: 60,5 milliárd dollár, 5,2 milliárddal nőtt
Ország: Spanyolország
Cég: Zara

Oszd meg!