Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Rakétasebességre kapcsolt a magyar lakáspiac, hitelből is egyre nagyobbat veszünk fel

Január első hetében megugrott az ingatlanhirdetések népszerűsége, a kiadó lakásokat több mint kétszer annyian nézegették, mint tavaly ilyenkor. Ezzel együtt a hitelek is emelkednek, összhangban az ingatlanárakkal.

Erősen indult az év az ingatlanpiacon. Az egy adott eladó lakás iránt érdeklődők száma átlagosan 84 százalékkal volt magasabb az elmúlt három hétben, mint 2018 januárjában, a kiadó lakásokat pedig 112 százalékkal nézegették többen – derült ki az Ingatlan.com jelentéséből. A növekedés az ingatlanközvetítőket is elérte, náluk 56 és 105 százalékos volt a két értékkiugrás.

Év elején nagyot megy az ingatlanbiznisz

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint ez nem új jelenség, év elején mindig többen néznek lakás után, mint mondjuk karácsony környékén – ugyanakkor ezúttal a lakásárak emelkedése is bejátszik a képletbe, az érdeklődők sietnek, hogy még addig vehessenek maguknak új otthont, amíg megfizethető az ára. Emiatt pedig szó sincs arról, hogy a piac árérzékenysége pozitív irányba változna, sőt az érdeklődők fókuszába elsősorban a relatíve olcsó lakások esnek, azok is inkább a nagyvárosokban.

Magunk szeretnénk eladni a lakásainkat. Forrás: Ingatlan.com

Érdekes adat, hogy a legtöbb lakást magánszemélyek árulják, az ingatlanosokban mintha megingott volna a bizalom.

A portál szerint a legtöbb eladó egyben vásárló is, mert az értékesített lakás árából szeretnének újat venni – ez tovább sietteti a költözőket. „Ha a lakáseladás 2-3 hónapot csúszik, akkor ezalatt a következő otthon ára 3-5 százalékkal is drágulhat, ami akár 0,5-1 millió forinttal nagyobb kiadást is eredményezhet.” – mondta Balogh.

Nem riadunk vissza a nagyobb hitelektől

Az ingatlanárak emelkedése és a vásárlók sietsége a hitelfelvételi kedven is meglátszik, a Duna House közleménye szerint 2018 végéig bezárólag alig pár hónap kellett volt ahhoz, hogy Budapesten 6 százalékkal nőjön a 15 milliót elérő jelzáloghitelek aránya.

„Az ingatlanpiaci tendenciákat követve, a kormányzati intézkedésekkel összhangban, változott a lakáscélú hitelezés a tavalyi év második felében. Az áremelkedés következtében a legtöbben már csak nagyobb összegű hitellel tudták megvalósítani lakáscéljaikat. A nagyobb hitelösszeghez azonban biztonságosabb, és a jövedelemterhelhetőség miatt életszerűbb, hosszabb kamatperiódust választottak az ügyfeleink.” – mondta Fülöp Krisztián, a Duna House Hitelcentrumának vezetője.

Nem riadunk vissza a durva hitelektől. Forrás: Duna House

Budapesten a hitelek 69, Nyugat- és Kelet-Magyarországon 77-76 százaléka a legalább 10 évre fix kamatozású típusba tartozik. Utóbbi területeken egyébként a hitelek csupán 20 és 13 százaléka esik a 10-15 millió közötti kategóriába, legtöbben 5-10 millió forint közötti összegeket vettek fel.

A növekedés egyébként nem áll meg, „a Duna House a lakáscélú hitelek volumenének 20-30 százalékos mértékű bővülését, és az ügyletek értékének további növekedését várja 2019-ben”.

Tényleg nem árthat sietni

Bár a hitelfelvétel és a lakásvásárlás komoly, egész életre kihatással lévő döntések, az utóbbi évek mintája alapján érthető, miért tolódik ebbe az irányba a piac. Budapestnél maradva talán meglepő adat, de a magyar főváros tavaly dobogós volt a legnagyobb mértékben növekvő ingatlanárak világversenyén: a Duna House akkor 21 százalékos átlagos emelkedést mért.

Budapesten volt a 3. legdurvább ingatlanár-emelkedés a világon

A panellakások népszerűsége töretlen, a fővárosból kifelé áramló népesség pedig szépen húzza felfelé a környező települések árait is – sőt, az emelkedés már a Balaton környékén is érezhető, méghozzá jórészt a városelhagyók miatt.

Ennek a fővárosi árakra nézve annyiban van hatása, hogy

a drágulás, noha meg nem szűnik, idén talán egy picit lassabb ütemet diktál majd a tavalyi rohamnál.

Balogh ugyanakkor figyelmeztet: „a januári fokozódó kereslet mellett a kínálat bővülése még várat magára”. Utóbbi már csak azért is probléma, mert a tavaly év végi helyzet úgy állt, hogy a növekvő árakkal már a komoly érdeklődők közül is csak kevesen voltak képesek lépést tartani.

Már a komoly érdeklődök sem tudják tartani a lépést a lakásárak drágulásával

Oszd meg!