Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Panelba költözne a magyar: rohamtempóban találnak vevőt az eladó panellakások

A tavalyihoz képest felgyorsult a panellakások vásárlási tempója, pedig az árak csak emelkednek és emelkednek – derül ki az Ingatlan.com jelentéséből.

A portál szerint „Budapesten az idén átlagosan 48 nap kellett egy panellakás eladásához, azaz egy héttel rövidebb idő alatt gazdára találtak, mint 2017-ben. Bár a budapesti téglalakásoknál is 6 nappal csökkent az eladáshoz szükséges idő, az értékesítéshez így több mint 70 nap kell”.

Jövőre csak még drágábbak lesznek a lakások

Nem csak a fővárosban mennek jól a panelek, a megyeszékhelyeken is egyre könnyebb eladni őket, Székesfehérváron átlagosan 39, Debrecenben 41 nap kell egy panellakás eladásához, de „Nyíregyházán, Szekszárdon, Kaposváron és Egerben is csökkent 9-24 nappal a panellakások eladási ideje egy év alatt, így az idén 45-60 nap alatt keltek el”.

„A panellakások jellemzően jó beosztású, frekventált környéken lévő ingatlanok, valamint a téglaépítésűeknél – a drágulás ellenére – 30 százalékkal olcsóbbak”

– mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh szerint az eladás tovább gyorsul majd, bár az újonnan épülő téglalakások versenyhelyzetbe fogják kényszeríteni a paneleket.

Emiatt ugyan nem várható árcsökkenés, de az árak növekedési üteme lassulhat.

„A kisebb panellakások átlagos négyzetméterára Budapesten december elején 623 ezer forint volt a kínálati piacon, a 40-80 négyzetmétereseké pedig 490 ezer forintnál járt.”

És hogy mennyire durván nőttek az árak az utóbbi években? Nos, ennyire:

Annyi pénzt fizetünk ma egy pesti garzonért, amennyit pár éve egy másfél szobás lakásért

Fotó: Sebestyén László

 

Művész számára szinte elengedhetetlen feltételnek tekintem az időnkénti semmittevés tevékenységét.

Somló István debreceni színidirektor Latinovits Zoltánnak