Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Nem épülhet több lakás, mert nincs elég munkaerő

Éves szinten stagnál az új lakóingatlanok átadása, mert fogytán a szakképzett munkaerő – írja közleményében az Ingatlan.com.

Az első félévben 6472 új lakóingatlan átadására került sor Magyarországon, ami aránylag megegyezik a tavalyi számokkal. A portál szerint ebből leszűrhető, hogy ennél többet egyszerűen nem képes kitermelni az iparág, pedig igény lenne rá.

Idén májusig bezárólag az összes csok kétharmadát, 209 milliárd forintot új lakóingatlan vásárlására vagy építésére kapták az érintettek.

„A friss adatokból az látszik, hogy a lakásépítések a maximumon pörögnek, a kapacitás- és munkaerőhiány nem tud nagyobb fordulatszámra kapcsolni a piac” – mondja Balogh László elemző. Szintén a stagnálás jele, hogy az új ingatlanok aránya lassan átbillen a vidéki településekre, ezt pedig az épületek jellege is mutatja: az átadott lakások 51 százaléka családi ház, 40 százaléka többemeletes társasház, és csupán 4,2 százalékuk lakóparki épület.

Idén júliusban a budapesti új családi házakat átlagosan 681 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, a sorházaknál 568 ezer forint, az ikerházak esetében 594 ezer forint volt az átlagár. A megyeszékhelyeken az új családi házakba 445 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetni. A többi városban pedig 491 ezer forintért kínálják ezeket az ingatlanokat.

A portál mindazonáltal figyelmeztet: az új ingatlanok átadása az utolsó negyedévben mindig felgyorsul, erre idén is lehet számítani.

Régen évekbe telt, most hat hét is elég rá, mi az?

10 éve nem vettünk ennyi lakást, mint most

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

 

Egy-egy felfedezés igazolása, egy-egy felismerés helyességének bizonyítása mindig a nagy pillanat után következik; maga a kreatív aktus mind a tudós, mind pedig a művész számára fejesugrás a sötétségbe, ahol mindkettejüket saját, a legkevésbé sem csalhatatlan megérzései vezetik.